Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Columbia: mii de migranți haitieni și cubanezi blocați în orașul Necoclí

columbia.png

Necoclí, Columbia, 29 iulie 2021
Image source: 
AP - Ivan Valencia via rfi.fr

O nouă criză umanitară s-a declanșat de curând, în orașul Necoclí din Columbia. Potrivit autorităților, aproximativ 10 000 de migranți, în principal haitieni și cubanezi, sunt blocați, începând de săptămâna trecută, în acest mic oraș din nord-vestul Columbiei. Ei vor sa ajungă în  Statele Unite prin Panama și America Centrală.

Necoclí nu reprezintă decât o etapă in traseul migranților, rută pe care ei o cunosc deja foarte bine. Din acest port mic al Columbiei, aceștia vor să ia un vapor ca să traverseze golful Uraba. În ultimele zile însă, compania martitimă locală pare să nu mai țină pasul cu numărul crescut de solicitări ale migranților. Se vând mai puține bilete din cauza vremii nefavorabile.

Potrivit presei locale, mai mult de 10 000 de persoane s-au îmbulzit pe plaje si în parcuri, în ciuda contextului pandemiei. Serviciile publice par să cedeze. Primarul orașului Necoclí solicită ajutor din partea autorităților din Bogota mai ales că problema nu este nouă; în ianuarie de exemplu, sute de migranți au rămas blocați în oraș din cauza închiderii granițelor.

După ce traversează Golful Uraba, migranții incep să străbată pe jos jungla din Panama timp de mai multe zile. Un traseu pe care revista columbiană Semana îl descrie ca fiind “un infern” pe care l-au trăit deja 33 000 de persoane în acest an potrivit autorităților columbiene. Acești migranți originari din Haiti, Cuba, Senegal si din Ghana traversează, apoi, America Centrală și Mexic, cu speranța să ajungă la granița Statelor Unite.

 

Traducere de Lavinia Nechifor după articolul publicat de rfi.fr