Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prof. Răzvan Cherecheș: Școala va începe față în față fără măsurile de precauție necesare prevenirii valului 4

presentation-5913527_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Scoala incepe pe 13 septembrie, cu prezența fizică a tuturor elevilor, fără scenarii de tipul celor care au funcționat anul trecut. Este anunțul făcut marți de ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, care a mai spus că nu este adeptul vaccinării obligatorii a profesorilor dar că susține importanța testării în școli. 
"Școala va începe față în față fără măsurile de precauție necesare prevenirii valului 4", spune la RFI, Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În opinia sa, cel mai probabil până la finalul lunii septembrie, școlile se vor închide în multe zone din țară, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19.   

Școala începe pe 13 septembrie cu toți elevii în bănci, a anunțat miercuri ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. “Atât cât am în limitele de competenţă (...) pot să vă spun că şcoala va începe fizic, cu prezenţă fizică. Şcoala va începe în data de 13 septembrie. (...) În momentul de faţă, vă răspund foarte clar: bazându-mă pe informaţiile pe care le am în limita de competenţă, bazându-mă pe cunoaşterea condiţiilor din şcoli, în care regulile sanitare au fost respectate mai riguros decât în orice alte locuri, cu excepţia unităţilor sanitare, bazându-mă pe nivelul ridicat de vaccinare a personalului din învăţământ în raport cu orice altă categorie de personal, bazându-mă pe acţiunile pe care le avem în vedere pentru a susţine importanţa şi necesitatea vaccinării, mă pronunţ cât se poate de clar în favoarea deschiderii şcolii cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare. Am dreptul să manifest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta în evoluţia epidemiologică”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat dacă se poate pune problema testării obligatorii a profesorilor, ministrul a răspuns: “Deşi susţin în modul cel mai hotărât importanţa şi avantajele vaccinării ca unic gest care ne poate ajuta să punem punct acestei pandemii, nu sunt adeptul obligativităţii”.

"Valul 4, mai agresiv decât s-a anticipat"

Valul 4 va fi mai agresiv decât anticipasem inițial, pentru că tulpina Delta este chiar mai infecțioasă decât părea în primele studii. Ultimul raport publicat de specialiștii americani spunea următorul lucru: cu toate că persoanele vaccinate au șanse mult mai mici să se infecteze, în cazul în care s-au infectat, transmiterea virusului se face la fel ca și la persoanele nevaccinate, ceea ce ridică semne de îngrijorare. Mai mult, noi avem județe unde rata de vaccinarea este extrem de redusă și acest lucru nu va opri, aproape deloc, multiplicarea de cazuri în județele respective, declară la RFI, prof. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. 

Potrivit acestuia, pentru a asigura o prezență față în față, la școală, cât mai lungă,  ministrul Educației trebuie să facă patru lucruri:

1. Să se asigure că în sălile de clasă există ventilație, pasivă sau activă

2. Să se asigure că în sălile de clasă există o distanță suficientă între copii. 

3. Să se asigure că testarea copiilor nevaccinați dar și a cadrelor didactice nevaccinate va avea loc, săptămânal, în toate școlile. Să se asigure că există infrastructură și personal necesar pentru acest lucru.

4. Să se asigure că toți părinții, copiii și profesorii înțeleg că la toamnă vom avea un nou val, că este posibil să treacă, din nou, în online, și că vor fi restricții cu siguranță în unele județe/localități.

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

        

 
Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, intervievat de Mirela Dădăcuș, despre valul 4 al pandemiei de coronavirus și începerea școlii