Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BNS: 8 morți și 26 de răniți în accidente de muncă recente. "Indiferența ministrului Muncii pare să nu aibă limite"

Raluca Turcan.jpg

Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Sursa imaginii: 
site-u Guvernului României

Blocul Național Sindical atrage atenția că accidentele de muncă din ultimele 40 de zile s-au soldat cu 8 morți și 26 de răniți, unii grav, care se află încă în spitale. Sindicaliștii îi cer ministrului Muncii, Raluca Turcan, să ia poziție față de aceste incidente. "Tăcerea doamnei Turcan arată că indiferența ministrului Muncii pare să nu aibă limite. Amenzile aplicate angajatorilor nu reprezintă nimic pentru familiile celor opt lucrători care și-au pierdut viața la locul de muncă", arată BNS.

Accidentele de muncă au drept cauză lipsa măsurilor de sănătate și securitate în muncă sau, în cele mai multe cazuri, aplicarea formală a acestora, scrie Blocul Național Sindical într-un comunicat de presă.

Și în ciuda celor întâmplate, „nimeni și nimic nu pare să determine luarea unei poziții de către actualul ministru al Muncii. Doar dinspre Inspecția Muncii primim informații despre amenzi de tot râsul date angajatorilor”, arată BNS.

„Indiferent de magnitudinea exploziilor din ultimul timp (Petromidia, Azomureș, Celco, Popești Leordeni), indiferent de malurile de pământ care îi înghit pur și simplu pe lucrători, indiferent de utilajele care lasă infirmi atâția alții, tăcerea doamnei Turcan arată că indiferența ministrului Muncii pare să nu aibă limite. Amenzile aplicate angajatorilor nu reprezintă nimic pentru familiile celor opt lucrători care și-au pierdut viața la locul de muncă”, mai spun cei de la BNS.

Sindicaliștii spun că au traversat „o lună neagră pentru piața muncii din România” și așteaptă „măcar o minimă reacție din partea ministrului Muncii”.

„Speram să aflăm motivele reale care au stat la baza unora din aceste accidente de muncă. Speram să auzim din gura ministrului Muncii despre inițierea unor campanii de control la nivelul agenților economici cu locuri de muncă cu factori de risc. Credeam că vom asista la o operațiune de amploare la nivel național declanșată prin intermediul ITM care să vizeze modul în care condițiile de sănătate și securitate în muncă sunt respectate la nivelul angajatorilor, obligațiile de investiții în securitatea locurilor de muncă sunt respectate si că lucrătorii beneficiază pe lângă o instruire adecvată asupra normelor de protectie a muncii și de activitatea aplicată a comitetelor de sănatate si securitate în muncă de la nivelul întreprinderilor. Din păcate, doamna Ministru al Muncii rămâne orientată ca și până acum aproape exclusiv spre interesele angajatorilor. Tăcerea sa ne întărește convingerea că lucrătorii din România nu au cine știe ce importanță pentru domnia sa”, mai spun cei de la BNS.

Luni, în urma unui accident de muncă petrecut în zona Bibliotecii Naționale din Capitală, doi oameni au murit și patru au fost răniți, după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei.

Terenul pe care s-a petrecut tragedia este în proprietatea statului și în administrarea Ministerului Culturii. Ministerul precizează însă că nu a solicitat sau contractat lucrări acolo.

„Ministerul Culturii regretă tragicul accident întâmplat ieri, 2 august 2021, în proximitatea sediului din Bulevardul Unirii, Nr. 22. Totodată, suntem alături de autoritățile competente și le asigurăm de tot suportul necesar. Terenul se află în proprietatea statului și administrarea Ministerului Culturii, însă lucrările nu au fost solicitate sau contractate de către instituția noastră. Urmează să ne adresăm Primăriei Sectorului 3 pentru a obține toate informațiile cu privire la existența documentației necesare pentru lucrările efectuate”, transmite Ministerul Culturii.