Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Semne de întrebare după moartea celor doi muncitori pe un șantier din Capitală. Răspunde cineva?

muncitori.jpg

Semne de întrebare după moartea celor doi muncitori pe un șantier din Capitală. Răspunde cineva?
Semne de întrebare după moartea celor doi muncitori pe un șantier din Capitală. Răspunde cineva?
Sursa imaginii: 
Joel Saget/AFP

Neclaritățile persistă în cazul morții celor doi muncitori care lucrau pe șantierul de lângă Ministerul Culturii. G4 media scrie că firma la care erau angajați aceștia , deținută de Sectorul 3 al Capitalei, lucra fără autorizație, potrivit Inspectoratului de Stat în Construcții.

O situație tolerată, se pare, de ministerul Culturii, căruia îi aparține terenul respectiv, având în vedere că ministrul Bogdan Gheorghiu susține că nu a contractat firma pentru lucrări, dar nu precizează și dacă a sesizat autoritățile referitor la acest aspect.

De partea sa, primarul Robert Negoiță refuză să spună ce lucrări executa firma.

Luni, doi muncitori au murit și patru au fost răniți pe șantierul firmei Algorithm Residential S3, deținută de Consiliul Local al Sectorului 3. Cei doi au fost îngropați sub un mal de pământ care s-a prăbușit. Firma executa lucrări pe un teren al Ministerului Culturii, in zona Bibliotecii Nationale. Însă ministrul Bogdan Gheorghiu susâine că nu a solicitat sau contractat lucrările.

Dar nu a răspuns și la întrebarea adresată de G4 Media dacă în aceste condiții a sesizat autoritățile înainte de producerea accidentului.  

În plus, într-o declarație pentru Libertatea,  șeful Inspectoratului de Stat în Construcții spune că firma în cauză nu avea autorizație de construcție.  Iar într-o declarație pentru Digi 24, șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a transmis că firma fusese amendată de instituția pe care o conduce.

La rândul său, primarul Robert Negoiță, care potrivit Buletin de Bucuresti, ar fi fost pe șantier în luna iulie, refuză să spună ce lucrări executa firma.  Acesta s-a limitat la o scurtă declarație pe Facebook în care a spus că "este o zi tristă și dificilă pentru comunitate".

Centrul de Investigații Media scrie că prin lucrarea neautorizată de pe terenul Ministerului Culturii, Primăria Sectorului 3 urmărea, în final, să facă loc câtorva terase pe cheiul Dâmboviței.

Accidentele de muncă din ultimele 40 de zile s-au soldat cu opt morți și 26 de răniți, potrivit sindicaliștilor de la Blocul Național Sindical. BNS îi cere ministrului Muncii, Raluca Turcan să ia poziție față de aceste incidente.