Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sex sau gen pe cartea de identitate? Mihaela Miroiu: E o eroare, o lipsă de înțelegere

sex_gen_carte_identitate_mihaela_miroiu.jpg

Mihaela Miroiu explică diferența dintre sex și gen (Sursa foto: Facebook/Mihaela Miroiu)
Mihaela Miroiu explică diferența dintre sex și gen (Sursa foto: Facebook/Mihaela Miroiu)

Polemicile privind noile cărți de identitate denotă o lipsă de înțelegere a lucrurilor. Iată ce spune la RFI Mihaela Miroiu, profesoară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, care face trimitere la controversele pe tema noii cărți de identitate, ce se referă nu la sexul posesorului, ci la genul lui.

Reporter: Care este diferența dintre sex și gen?

Mihaela Miroiu: Sexul este un dat biologic, respectiv noi ne naștem de sex bărbătesc sau femeiesc. E adevărat că unii oameni pot să fie de exemplu hermafrodiți și asta poate să creeze o ambiguitate, dar sexul biologic este o chestiune foarte clar definită și verificabilă, se referă la facultățile noastre reproductive și este o identificare pe bază de biologie, cum e și vârsta, care apare și ea în buletin.

Genul este efectiv o interpretare culturală a sexului biologic, felul în care societatea reflectă faptul de a fi bărbat sau femeie, într-o anumită etapă istorică.

 

Rep.: Legea face vreo diferență între sex și gen, în cazul de față? Adică pe noua carte electronică de identitate se schimbă ceva?

M.M.: Pe buletinul acesta nou, după părerea mea, s-a produs o eroare, adică s-a luat termenul gender din engleză, s-a pus gen în română și s-a scris gen/gender, când de fapt trebuia să rămână în continuare sex/gender, ca să fie traducerea în engleză, pentru că în română avem niște subtilități mai serioase. De exemplu, noi nu folosim Male and Female, în sens biologic, cum se folosește în engleză, ci Femeiesc și Bărbătesc, deci se referă numai la specia umană, atât (...).

Eu pot să mă simt de gen masculin, pentru că mă simt mai bărbată, să zicem sau un bărbat ceva mai feminin, dar asta e o chestiune de opțiune, de preferință și nu are nici un fel de legătură directă cu sexul biologic. Eu pot să-mi dezvolt gingășia și dacă sunt bărbat. Pot să-mi dezvolt duritatea și dacă sunt femeie.

 

Rep.: Și oricum, legal vorbind, posesorul noii cărți electronice de identitate nu va putea să decidă ce să scrie, F sau M.

M.M.: Între altele, asta-i altă greșeală, că M vine de la Masculin și variabilă de gen, ca și F, care vine de la Feminin, pe când dincolo, Femeiesc și Bărbătesc era variabilă care ține de sexul biologic. Deci eu nu pot să-mi aleg sexul biologic. Sigur, acum pot să fac tot soiul de operații, dar până mi le-am făcut, eu am un sex biologic și după ce mi le-am făcut, n-am decât să-mi schimb buletinul.

Mie mi se pare toată povestea asta o lipsă de cunoaștere și de înțelegere în profunzime a lucrurilor. Nici măcar chiar așa de în profunzime, că e destul de popular și de comun să faci distincția între Femeiesc și Bărbătesc, la nivel de sex și între Feminin și Masculin, la nivel de gen. Or în buletinul meu nu scrie nici ce orientare ideologică am, nici măcar ce studii am, nu sunt coordonate de natură socio-culturală, sunt coordonate în principal de natură biologică, vârsta și sexul.

 

Opțiunea X, pe cartea electronică de identitate?

 

Rep.: Ar trebui ca pe noua carte de identitate electronică să existe și opțiunea X, adică genul neutru?

M.M.: Păi, în primul rând, F și M sunt dubioase din punctul de vedere al realității, efectiv, nu au un referențial clar, ce înseamnă asta, că-s feminin sau masculin? Nu. Mă interesează dacă sexul meu e bărbătesc sau femeiesc. Că poate să existe și cineva care... cum să spun... persoana aceea din punct de vedere biologic e cumva. Partea culturală, socială, cum se simte, nu e o chestiune care ține de buletin, e o parte care ține de cum îți construiești tu personalitatea și viața. Acum nu ne trecem toate chestiile astea pe o biată bucată de dreptunghi, cu datele noastre esențiale, cred eu.

 

Patriarhia despre dezbaterea legată de gen și sex din buletin: Genul există doar în gramatică

 

Sex sau gen pe cartea de identitate? Eugen Tomac (PMP): Societatea este formată din femei și bărbați

 

Rep.: Deci putem spune că este o dezbatere falsă?

M.M.: Este rezultatul unei necunoașteri a problemei, unei necunoașteri serioase, măcar elementare, a limbii române și a diferențelor între felul în care se folosesc termenii ăștia în română și de exemplu în engleză. De exemplu, în limba română noi nu avem neutru, nu avem It, noi avem feminin, masculin, ambigen, nu există nimic care să fie neutru în sensul englezei. Deci suntem într-o confuzie lipsită de sens.

 
Mihaela Miroiu, despre polemica sex/gen pe cartea electronică de identitate