Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile. Ce restricții rămân în vigoare

corona_jurma.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Starea de alertă se va prelungi din data de 11 august 2021 pentru încă 30 de zile, a decis joi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care s-a reunit înaintea şedinţei de Guvern.  Actuala stare de alertă de pe teritoriul României expira pe 11 august, după ce măsura a fost introdusă pentru prima dată anul trecut, în 15 mai 2020, și apoi a fost prelungită succesiv. Datele anunţate în ultimele două zile de autorităţi indică o creştere a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, fiind depăşit pragul de 200 de cazuri noi pe zi.

Printre măsurile aflate în vigoare în timpul stării de alertă se numără: menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă sau în alte zone cu potențial de aglomerare.

Documentul adoptat joi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţăde nu propune modificări față de prevederile aflate deja în vigoare. Competițiile sportive se pot susține pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, doar cu participarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

De asemenea, printre evenimentele permise sunt organizarea de nunți și botezuri, în spații închise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, săli/corturi de evenimente, cu participarea a cel mult 300 de persoane și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.    

Vezi aici Lista completă a măsurilor adoptate de CNSU – DOCUMENT Anexa la HCNSU nr. 53 – masuri (1)

 

Ultima oară când s-a prelungit starea de alertă, pe 8 iulie, au fost aduse și câteva modificări și relaxări ale măsurilor anti-coronavirus.

Atunci, Raed Arafat explica faptul că una dintre cele mai importante modificări a vizat creşterea de la 90 la 180 de zile a perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire şi control al răspândirii COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală.

Alte 244 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, în urma a 28.329 de teste. Bilanțul epidemic a ajuns la 1.084.226, conform datelor oficiale de joi. În ultima zi au fost înregistrate două decese. Trendul cazurilor noi este clar un tren crescător, a declarat secretarul de stat Raed Arafat. Acesta a vorbit si despre incepera noului an scolar.

Secretarul de stat Raed Arafat


La acest moment nu pot să vă răspund decât că da, așa este planificată întoarcerea la școală, în condiții de normalitate să zicem. Bineînțeles, aici analiza procentelor, cum urcă incidența vor arăta care ar fi riscul și care sunt soluțiile pentru a reduce riscul în școlile respective, dar astea sunt discuții care urmează cu INSP și cu colegii de la Ministerul Sănătății și, bineînțeles, cu ministrul Educației”.

Întrebat în continuare cum poate explica el ca medic unui părinte reticent să își vaccineze copilul, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat:

Secretarul de stat Raed Arafat

 

Este o chestiune pe care noi am explicat-o întotdeauna: care e efectul vaccinului și de ce vaccinăm. Vaccinăm ca să protejăm persoana vaccinată și persoanele apropiate. Aici, pentru copii în mod deosebit, vaccinarea este pentru limitarea răspândirii și pentru a proteja membrii familiei unde sunt copii. Vaccinarea la acest moment se face, au apărut anumite aspecte de efecte adverse care au fost clarificate prin studii și au fost clarificate în diferite țări care au zis la un moment dat că nu mai vaccinează temporar și au revenit la vaccinarea copiilor după ce au analizat și au văzut că erau temporare și fără un efect major. Așa că la acest moment vaccinarea rămâne soluția care să oprească răspândirea virusului și să ajungă în casele unde poate locuiesc persoane vulnerabile."