Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ne afectează sărăcia? Psiholog: Oamenii sunt deprimați, robotizați, împăcați cu un statut sub-modest

saracie.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un studiu desfășurat la nivel european, derulat de Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES), arată că aproape 9 români din 10 nu îşi permit să plece nici măcar o săptămână pe an în vacanţă. În plus, peste 200.000 de români aveau restanțe de circa 249 de milioane de lei la plata energiei electrice și gaze naturale la sfârșitul lunii mai din acest an. „Este o realitate deprimantă”, spune la RFI psiholoaga Aurora Liiceanu. „Și climatul din familie este afectat de prezența sărăciei”, mai afirmă psihologul.

Aurora Liiceanu: Eu sunt convinsă că acești oameni sunt, în contextul în care se trăiește astăzi, destul de deprimați. Cred că nu sunt prea fericiți de felul în care trăiesc. S-au robotizat. Și mai cred că sunt mai degrabă într-o consolare, s-au împăcat cu statutul acesta de om nu modest, ci sub-modest, sărac. Dacă este să vorbim și despre starea mentală a românului, așa cum se întâmplă și în alte părți, oamenii sunt în derivă de proiecte, de orizont. Sigur că este afectat și felul în care te raportezi la prezentul imediat, așa cum ne raportăm la o vacanță.

Reporter: Încrederea și stima de sine la ce cote sunt pentru o persoană care nu își permite să plece nici măcar o săptămână pe an în vacanță și care poate nici măcar facturile nu și le poate achita la timp în fiecare lună?

A.L: Cred că acești oameni se simt foarte prost și cred că este afectat de asemenea și climatul din familie. Pentru că, probabil, femeia se așteaptă ca bărbatul să se descurce mai bine, iar el nu se descurcă. Copiii sunt într-un complex de inferioritate față de alți copii care au haine mai scumpe și merg în vacanțe mai scumpe în străinătate. Așadar, a crescut și această inegalitate din cauza sărăciei între diferite segmente ale populației.

R: Acest studiu ne arată că 9 români din 10 nu își permit să plece în vacanță nici măcar o săptămână pe an. Sunt de asemenea 200 de mii de români cu restanțe la plata facturilor. Totuși, politicienii ne repetă de fiecare dată că nivelul de trai a crescut. Cum vi se par aceste două realități?

A.L: Nu le pasă că țara se golește permanent. Pur și simplu nu le pasă. Nici de fapt că oamenii încearcă, făcând eforturi mari unii dintre, ei să se adapteze sau să rămână în străinătate, unii dintre ei în Spania în Italia. Sunt mulți români care visează poate să se întoarcă în țară dar s-au consolat cu gândul că „nu avem unde să ne întoarcem”. Dacă au și copii acolo care merg la școală, lucrurile sunt clare: nu îi mai poți întoarce niciodată în țară.

Ascultă:

 
Aurora Liiceanu, despre sărăcie