Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dramele unor mame care au născut în pandemie

alaptare.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În Săptămâna Mondială a Alăptării, medicii Maternității Elena Doamna din Iași lansează semnale de alarmă: ”Avem printre cele mai mici procente de alăptare a sugarilor de pînă la șase luni...” Doctorii spun că în România dispar anumite modele de viață printre care și acela al mamei care alăptează. 

Un al doilea semnal de alarmă vizează valul patru al pandemiei. Maternitatea Elena Doamna a fost luni întregi spital de suport Covid și sute de mămici depistate pozitiv nu și-au văzut bebelușii chiar și 50 de zile. Iar efectele psihologice au fost grave, după cum au povestit psihologii care le-au consiliat online.

„Am născut-o la nouă luni. O cheamă Cataleya Maria. Alăptez. Cel mai important pentru ei e să îi alăptăm de la sân. Se dezvoltă mai bine. Doamne, ce emoții am avut. Dacă vorbea cineva cu mine, nu știam ce răspund. E un sentiment, nu știu să-l explic” a povestit o proaspătă mămică.

O alta și-a reamintit:”Am un copil de trei ani și jumătate și am alăptat timp de nouă luni. Nu se poate exprima în cuvinte sentimentul când îl pui prima oară la sân, trebuie încercat ca să vedeți cum e” Aceste mame au ieșit la un mic concert organizat în curtea Maternității Elena Doamna din Iași. Pentru că e Săptămâna Mondială a Alăptării.

Statistici îngrijorătoare

Managerul spitalului, Gabriel Martinescu spune că statisticile sunt îngrijorătoare: „Dacă este să vorbim de datele OMS, România se află la un procent de 15,8% de sugari până în șase luni alăptați exclusiv la sân. Dacă ne uităm la nivel mondial, procentul este undeva la 40%. Prin această campanie ne dorim să creștem și în țara noastră procentul sugarilor până în șase luni. Nu cred că este o chestiune de a nu vrea aici, ci de a conștientiza beneficiile pe care le poate oferi alăptarea.

Cred că și țara noastră traversează, să-i spun, un model de modernizare occidental în sensul în care multe obiceiuri, cum ar fi și vârsta primei nașteri a mai crescut. Modificări apar permanent odată cu evoluția societății și cultura din trecut se poate modifica în funcție de specificul momentului.„

Managerul Maternității Elena Doamna din Iași, Gabriel Martinescu trece în revistă beneficiile alăptării: „Vorbim de o serie aproape infinită de beneficii, de la creșterea imunității copilului de la imuglobinele care se transferă, fie de atașamentul copilului față de mamă, dezvoltarea mușchilor faciali. Sunt numeroase beneficii incotestabile.„

Citeste și: Alăptarea în public, protejată prin lege. Inițiatoarea proiectului: „Se pot aplica amenzi de până la 2.000 lei pentru cei care nu o respectă”

„Am trecut printr-o adevărată psihoză. Unele mame nu și-au mai dorit și recunoscut bebelușii”

Maternitatea Elena Doamna a fost suport Covid pentru gravide în perioada pandemiei. Iar medicii povestesc marcați greutățile prin care au trecut proaspetele mămici. Medicul primar obstetrică și ginecologie, Mădălina Ciuhodaru și-a reamintit:

„Alăptatul la sân a fost supus unor mari reguli de strictețe și rigoare. În primă fază, mamele au fost separate de bebeluși. Am trecut printr-o adevărată psihoză, în special mamele, dar și cadrele medicale, ajungând în situații dramatice în care mamele au refuzat ulterior alăptarea. Unele au făcut chiar și sindromul depresiei Post-partum și nu și-au mai dorit și recunosc bebelușii.

Pentru noi este foarte grav pentru că rolul nostru este să sprijinim binomul mamă-copil și cel mai bun sprijin este actul de a hrăni, de a-ți nutria bebelușul și cu ceea ce poți face tu, și anume alăptarea la sân. Să sperăm că și cu valul patru, cinci, nu vom mai fi puși în această situație. În acest moment, putem da, în anumite condiții bebelușii mamelor, depinde de data pozitivării, de asistența la naștere, de foarte mulți factori”.

Medicul primar obstretică și ginecologie, Madalina Ciuhodaru tine să mulțumească psihologilor voluntari care au acordat mamelor pozitive consiliere online.

 

O mamă a așteptat 50 de zile pentru a-și ține pentru prima dată bebelușul în brațe

Ana Măiță, președintele Asociației ”Mame pentru mame” și purtător de cuvânt al Asociației Samas a povestit că „S-a decis separarea mamelor de bebelușii până la obținerea unui diagnostic de vindecare de infecția COVID-19 și mă refer la două teste negative. Această separare putea să dureze de la cinci zile la 15 zile și am avut cazuri în care a durat chiar și 50 de zile.

Au fost necesare atât de multe zile pentru ca o mamă să poată fi declarată vindecată și să se poată uni cu bebelușul. Această separare a fost foarte grea, cu toate că rațional înțelegeau de ce era necesară, emoțional era foarte greu de suportat. Gândiți-vă cum e să îți vezi bebelușul doar prin poze, filme, prin video-telefon. Au existat mame care aveau sentimente adânci de vinovăție că s-au infectat și nu au reușit să se protejeze îndeajuns de bine pentru a nu lua COVID-19. Au fost mame care au avut sentimente de abandon. În carantina spitalicească, ele nu puteau să interacționeze cu nimeni”.

Ana Măiță spune că în plus față de consiliere au personalizat costumația personalului medical. Cu fotografii ale celor care intrau în saloanele Covid 19. Așa mămicile au putut să vadă cum sunt oamenii care le îngrijesc: asistenta blondă, cu ochi albaștri și veselă sau doctorița brunetă cu zîmbet desenat pe mască. A fost pus la punct un program pentru a menține lactația fără a pune presiune pe corpul mămicilor. Acum mămicile își pot vedea bebelușii, se știu mai multe despre Covid 19 dar medicii Maternității Elena Doamna se tem de un val patru puternic. Vor trebui să redevina spital suport pentru gravidele depistate cu Covid 19.