Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primăria București nu autorizează Marșul Bucharest Pride pe Calea Victoriei

gay.jpg

 Primăria București nu autorizează Marșul Bucharest Pride pe Calea Victoriei
Primăria București nu autorizează Marșul Bucharest Pride pe Calea Victoriei
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Primăria Municipiului București refuză să autorizeze organizarea Marșului Bucharest Pride pe ruta cerută de organizatorul ACCEPT, cu doar o săptămână înainte de eveniment. Potrivit unui comunicat PMB, comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București a oferit asociației rute alternative pentru organizarea marșului: o bandă de circulație pe Șoseaua Kiseleff sau Bulevardul Magheru, pe lângă mașinile care se află în trafic.

Comisia de Ordine Publică din Primăria Capitalei își argumentează refuzul invocând faptul că “organizatorii „Marșului Bucharest Pride” au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanți, fapt care contravine Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care prevede o limită superioară de 500 de participanți la mitinguri și demonstrații.”

Comisia a propus ca „Marșul Bucharest Pride” să fie organizat fie în aceeași locație, dar într-o altă zi, fie în aceeași zi dar într-o altă locație.

“Suntem mai mult decât o bandă”

Reprezentanții Asociației ACCEPT au respins alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus invocând faptul că organizarea Marșului Bucharest Pride pe rutele oferite de Primăria Municipiului București pun în pericol siguranța participanților care ar trebui să meargă pe o singură bandă de circulație pe Șoseaua Kisellef sau pe Bulevardul Magheru, prin traficul care nu va fi întrerupt. 

PMB invită la negociere doar la nivel de discurs

În urma protestului organizat vineri de reprezentanții comunității LGBTI în fața PMB, organizatorii Bucharest Pride au fost invitați, printr-un mesaj pe FB, la discuții cu autoritățile însă în momentul în care au încercat să pătrundă în Municipalitate s-au lovit de un cordon de poliție care le-a blocat accesul. Dialogul propus de PMB nu a putut avea astfel loc. Totuși într-un comunicat remis vineri presei Primăria Municipiului București anunță că rămâne în dialog cu Asociația ACCEPT și respectă dreptul acestei organizații a societății civile de a-și face auzită vocea.

Florin Buhuceanu, director de advocacy la ACCEPT reclamă o astfel de atitudine și spune că refuzul PMB nu va schimba locul și data Marșului Bucharest Pride.

Marșul Bucharest Pride este programat sâmbătă, 14 august pe Calea Victoriei începând cu ora 17:00.