Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conacul Nikolici, de la Rudna: uitat, devastat și readus la viață. În Timiș sunt zeci de astfel de conace

rudna.jpg

Image source: 
Otilia Ghițescu / RFI

Sunt, în Timiș, câteva zeci de conace care au aparținut familiilor nobiliare stabilite în această parte de țară. La 40 de kilometri de Timișoara, într-un sat ars de soarele fierbinte al Banatului, distrus de oameni și vremuri, conacul baronului Nikolici se încăpățânează să rămână încă în picioare. Proprietarii lui, o septuagenară din Germania și fiica ei, o cântăreață de electro-swing, încearcă să-l readucă la viață. 

Conacul de la Rudna a fost construit de Teodor Iancovici de Mirievschi, înalt funcționar al imperiului de la Viena. El a plecat însă în Rusia și nu s-a mai întors niciodată în Banat. Domeniul a rămas în grija soacrei sale, Natalia Socolovici, dar la scurt timp, femeia a fost dată afară din casă de noul proprietar. Cum a reușit Iovan Nikolici, un bogat negustor vite din Osijek, mutat și el la Rudna, să ia în stăpânire conacul nu e foarte clar. Legenda spune însă că Natalia Socolovici i-a blestemat pe cei din familia Nikolici „ca nici oasele în mormânt să nu le aibă odihnă”.

Fiul lui Iovan Nikolici s-a căsătorit, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, cu Elisabeta, fiica cneazului Serbiei, și după revoluția de la 1848, a fost înnobilat  de Franz Josef. Unul dintre fiii săi, Feodor Nikolici, a murit în 1903, iar fiul său a vândut domeniul de la Rudna și s-a mutat definitiv în Franța. 

Conacul a avut, în anii interbelici, mai mulți proprietari . Apoi a fost naționalizat și a devenit sediu  de CAP. Comuniștii au modificat arhitectura elegantă a clădirii și au defrișat parcul. După 1990, conacul a fost complet vandalizat. În 2003, după ce a fot retrocedat, a fost vândut din nou. De aproape 20 de ani, domeniul de la Rudna este în proprietatea Mariei Radermacher, o româncă plecată în Germania în perioada comunismului. Femeia s-a îndrăgostit la prima vedere de conacul în ruină, pe care l- a găsit într-un anunț din ziar.

„Am venit într-o vacanță în România și am văzut într-un ziar o poză cu acest domeniu, un castel de vânzare (…) și am venit spre Rudna cu nepotul, prin niște gropi, că abia treceam cu roțile pe acolo, că nu era drumul făcut, și când am ajuns aici, o priveliște fantastică, fantastic, nu era nici gardul, nu era nimic, dar era un cor de broaște, era o minunăție. Iarba era verde, pomii erau verzi, totul era frumos, numai că nu era nicio ușă, niciun geam, nu era absolut nimic, totul era distrus. În prima cameră, unde avem o sufragerioară acum, era un cal, care se odihnea la umbră și el”, spune Maria Radermacher.

Conacul are în jur de 40 de încăperi, inclusiv o sală de bal. Până acum au fost refăcute doar șapte. Scara interioară care duce la etaj te transportă într-o altă lume. Holul e îngust, chiar claustrofobic, dar încăperile au ferestre mari și luminoase. Există aici o cameră amenajată simplu, cu mobilier alb din lemn, care poate fi închiriată. 

Într-o altă cameră, pe un scaun, e o chitară electrică. E camera de repetiție a lui Alice Francis, nume cunoscut pe scena electro-swing din Germania. E fiica Mariei Radermacher, e născută la Timișoara, iar tatăl ei era originar din Tanzania. A plecat alături de mama ei în Germania pe când avea 5 ani. Acum, a venit la Rudna cu rulota, alături de soțul și de fiica ei. 

„Locul ăsta, oriunde mă uit, văd ceva istorie. Încă nu e refăcut și se văd urmele de la cei care au fost aici înainte. Eu cred că și mama a simțit asta când a venit aici, că zice când l-a văzut s-a îndrăgostit imediat (…) Noi locuim în partea asta stângă,, dinăuntru este refăcut, partea cealaltă este mai distrusă, de asta am început aici. Se face încet, dar cu tempo ăsta o să dureze foarte mult, de asta vrem să aplicăm pentru fonduri europene, ca să facem tot odată”, ne spune Alice.

La conacul de la Rudna s-a desfășurat, în weekend, o nouă ediție din seria Banat Brunch. Musafirii, deloc puțini, au fost omeniți cu bucate tradiționale și specialități din carne de… porc vietnamez. Toate au fost gătite în bucătăria conacului de Maria Radermacher, ajutată de fiica sa și alte femei din sat. 

Seria Banat Brunch este inițiată de Asociația pentru Promovarea Turismului în Timiș, care funcționează pe lângă consiliul județean. Cam la două săptămâni, curioșii sunt îmbiați cu excursii în diverse zone, unde pot descoperi mâncăruri tradiționale, dar și locuri cu povești incredibile. Timișul nu e un județ neapărat turistic, însă are istoriile lui. În cazuri precum cel al conacului familiei Nikolici, e un pic mai mult de atât. Directorul asociației, Delia Sescu Barbu.

„Ceea ce ne dorim este să punem în valoare patrimoniul local, să vorbim încă o dată despre importanța păstrării lui, a recondiționării unor clădiri care pot fi recondiționate și, în paralel, colaborăm cu proprietarii și, în măsura în care putem, le acordăm consiliere și informații pentru a accesa fonduri pentru renovarea și reabilitarea acestor locații”, spune Delia Sescu Barbu, directorul asociației.

Deocamdată, vremurile în care conacul de la Rudna va fi din nou locuibil integral sunt încă foarte departe. Depinde de timp și, mai ales, de bani. Există acum și un ONG care va pregăti documentația pentru o viitoare finanțare. 

Foarte aproape de conac este capela familiei Nikolici. În timpul primului război mondial ea a fost devastată și criptele profanate, probabil în căutare de obiecte de valoare. Crucea de pe acoperiș a dispărut și ea, iar azi nu se mai știe unde odihnesc foștii proprietari. Pare să-i fi ajuns, peste ani, blestemul femeii scoase cu forța din casa ginerelui ei. 

Azi, în curtea conacului, timpul pare că se scurge altfel. Pentru Alice Francis, e o altă lume, una în care te deconectezi de la viteza vremurilor moderne: „Mie îmi place foarte mult aici, că e liniște, eu locuiesc la Berlin, chiar în centru, și e balamuc acolo. Și aici e liniște, e loc, sunt animale… când mă duc noaptea, acolo, p câmp, aud tot felul de animale, de bufnițe, și liliaci, și vin și caii.. adică e superb”.

Numai în județul Timiș, fără a include Timișoara și Lugojul, Asociația pentru Promovarea Turismului, cu sprijinul Asociației Culturale Ariergarda, a identificat câteva zeci de conace. Ele spun poveștile familiilor nobiliare care au trecut prin Banat. Majoritatea sunt în proprietate privată. Unele sunt într-un stadiu de conservare acceptabil, altele în stare bună,  iar altele găzduiesc instituții publice. Toate sunt cu risc mare de degradare, iar istoria lor riscă să se piardă definitiv. S-a întâmplat, de altfel, deja, la Poieni și la Cadăr, unde conacele nu mai există decât în poveștile localnicilor.