Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”10 august, nu uităm”. Marile întrebări fără răspuns din acest dosar

august_intrebari_dosar.jpg

Gaze lacrimogene, la protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru)
Gaze lacrimogene, la protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru)

Reprezentanții societății civile au ieșit marți seară la un miting în Piața Victoriei din Capitală, pentru a marca trei ani de la protestele din 10 august din fața Guvernului față de modificarea legilor justiției de către PSD, manifestații reprimate atunci de Jandarmerie.

Reprezentanta comunității Declic Cătălina Hopârteanu spune ce așteaptă de la procurori în dosarul 10 august: ”Sunt foarte-foarte multe întrebări și probabil că la unele nici măcar nu vom mai găsi răspuns, pentru că sunt probe care au fost distruse, pentru că nu au fost ridicate în acel moment. Sunt foarte multe înregistrări, care au fost pierdute, înregistrări de pe camerele de supraveghere. Nu știm nici până în ziua de azi cine a dat ordinul Jandarmeriei, ordinul politic, despre acesta vorbesc, pentru că și vinovații politic ar trebui să plătească în acest caz. Nu știm de ce jandarmii nu au avut căștile numerotate, așa cum e procedura. Nu știm ce gaze au folosit”.

 

Stelian Ion: E o dezamăgire că dosarul 10 august s-a poticnit. Adevărul va ieși la iveală

 

Protest azi la București: "Vrem dreptate pentru 10 august"

 

Cătălina Hopârteanu precizează că ”atâta timp cât ancheta a fost la DIICOT, s-au pierdut informații relevante, nu au fost făcute percheziții informatice ale telefoanelor șefilor Jandarmeriei. Acele informații nu vor mai fi niciodată recuperate, din păcate”.

 
Cătălina Hopârteanu, despre trei ani de la protestul din 10 august 2018