Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doar un medic român din zece activează la țară

medici.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Circa 90% dintre medicii din România sunt în mediul urban, cei mai mulţi în centrele universitare mari, iar oraşele mici au mari deficite.

Totalul medicilor a ajuns la mai mult de 65.000 de specialişti anul trecut, în creştere cu 4% faţă de 2019, arată datele de la Statistică, potrivit „ZF”.

Cel mai mare deficit îl au spitalele din oraşele mici din ţară, dat fiind că cei mai mulţi medici caută să lucreze în oraşele mari, cu infrastructură sanitară mai bine dezvoltată. Iar pandemia de COVID-19 a acccentuat această tendință.

Noi, fiind spital universitar, avem tot timpul medici rezidenţi şi avem de unde alege. Dar într-adevăr, în oraşele mici, care nu sunt centre universitare, acolo este o problemă. Noi am rugat medici să meargă la Urziceni, la Tulcea pentru că nu aveau medici“, a spus pentru „ZF” Daniel Buzatu, managerul Spitalului de Copii „Marie Curie” din Bucureşti.

În pandemie, specialităţile unde s-a văzut cel mai mult lipsa de medici au fost cele care jucau un rol vital în îngrijirea pacientului cu COVID-19. Astfel, doar 1% din totalul medicilor din România sunt infecţionişti, specialişti importanţi în tratamentul pacienţilor cu COVID-19, potrivit celor mai recente date de la Colegiul Medicilor.

Există 20 de judeţe cu sub 10 medici infecţionişti, iar cele mai afectate sunt Ialomiţa, Giurgiu, Mehedinţi. Capitala adună 25% din totalul de medici infecţionişti din ţară.

Sistemul de repartiţie a medicilor în sistemul de sănătate este în continuare o disfuncţie majoră, în ciuda majorărilor salariale făcute în sistem. În continuare din spitalele de stat lipsesc echipamente medicale de bază, materiale, iar condiţiile sanitare nu s-au îmbunătăţit. Spitalele din oraşele mici din ţară, necorespunzător echipate, nu îi atrag pe medicii tineri care preferă oraşele mari sau să plece în afara ţării. De exemplu, Franţa şi Germania au avut peste 8.700 de medici români în 2018, iar în Ungaria ponderea medicilor români este de 70% din totalul specialiştilor străini, arată datele OECD, o organizaţie internaţională, aferente anului 2018.

Atracția medicilor pentru oraşe se vede şi în cifre, cu un procent de 91% dintre specialişti alegând mediul urban pentru a-şi desfăşira activitatea, adică peste 60.000 de medici.

Amintim, în sistemul sanitar de stat s-au mărit în 2018 salariile medicilor şi asistentelor, ceea ce a dus ca un medic să câştige peste 2.000 de euro net lunar, iar o asistentă circa 1.000 de euro, arată calculele ZF făcute pe baza datelor publicate de câteva spitale.

Aceste măriri salariale au venit pentru a scădea exodul medicilor, în contextul în care anual mii de medici plecau să profeseze în străinătate, însă nu au rezolvat problema lipsei de specialişti în zonele mai puţin dezvoltate din România.