Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dr. Octavian Jurma: La noi nu e nicio diferență între starea de alertă și cea de normalitate

dr_jurma.jpg

Image source: 
Octavian Jurma / Facebook

6 din 10 angajați în spitalele publice sunt imunizați anticovid. 4 din 10 au decis să amâne vaccinarea, arată Sanitas. Federația transmite că a realizat prima evaluare reală a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul angajaților din spitalele publice din țară. În ceea ce privește vaccinarea profesorilor, un procent de 58% dintre aceștia  s-au imunizat anticoronavirus până acum.

În Franța, personalul din spitale, clinici și case de bătrâni, precum și cei care lucrează cu vârstnicii, au termen până pe 15 septembrie ca să fie vaccinați. În Grecia, vaccinarea va deveni obligatorie pentru personalul căminelor de îngrijire medicală nu mai târziu de 16 august și pentru personalul sanitar, de la 1 septembrie. Italia, un decret-lege din 25 mai obligă medicii și personalul sanitar să fie vaccinați, sub sancțiunea de a nu mai intra în contact cu pacienții în caz contrar. De ce nu adoptă și România o astfel de lege?
L-am  întrebat pe medicul și cercetătorul Octavian Jurma. 

Dr. Octavian Jurma: Aceste măsuri sunt măsuri firești în timp de criză. Nu discutăm despre o obligație personală de a te vaccina, ci despre o obligație profesională de a te vaccina. Evident că este foarte confortabil să fii soldat pe timp de pace. Primești o soldă. Ești admirat. Te îmbraci frumos. Te plimbi pe stradă. Dar când vine războiul și vine vorba să încasezi un glonț, dacă faci pasul în spate atunci se pune problema că poate nu înțeles că aveai obligația profesională ca în caz de război, în caz de criză, să te duci pe front și să încasezi un glonț pentru patrie. Cam la fel se pune problema și cu anumite categorii profesionale de la care, în caz de criză, ne așteptăm să facă un pas în față pentru a se poziționa ca un scut între populație și sursele de infectare și pentru a-i proteja pe cei vulnerabil. Din acest punct de vedere, medicilor, în țări precum Italia, nu li se mai dă dreptul să aibă o dezbatere publică. Pur și simplu s-a dat un ordin la nivel de minister. Să nu uităm că medicilor din România nu li s-a permis să meargă în vacanță. Medicii noștri sunt obișnuiți să li se impună restricții în condiții de criză majoră. Au stat închiși. Sunt obligați să meargă în acele costume. Sunt obligați să își asume o grămadă de lucruri. Ați văzut cum arată mâinile și picioarele lor? Sunt obligații profesionale. Dacă ei fac asta, restul ce problemă au să facă un gest minim, acela de a se vaccina? Sper că nu mai avem medici care să se întrebe care este rolul vaccinului, ce este acela un vaccin, ce este acela un virus. Dacă sunt la stadiul ăsta ar trebui să repete facultatea, nu să trateze pacienți.

Reporter: Să înțeleg că nu ne aflăm într-un moment de criză majoră din moment ce în țara noastră nu se pune problema adoptării unei legi prin care aceste categorii profesionale să fie obligate să se vaccineze anti covid? Nu mă refer numai la medici, ci și la profesori.

Dr. Octavian Jurma: Ați pus punctul pe i. Problema nu este medicală, nu este tehnică, nu este etică. Este pur și simplu politică. Avem situația bizară în care avem declarată o stare de alertă, în condițiile în care atât premierul, cât și președintele au declarat pandemia închisă. E una din două. Sau nu se justifică starea de alertă, sau nu s-a terminat pandemia, se justifică starea de alertă și trebuie să luăm măsuri specifice unei stări de alertă. Cel mai grav lucru este că noi, ca populație, ne uităm la starea de alertă și nu vedem nicio diferență față (de normal). Ați văzut și studiul de la Universitatea Babeș Bolyai. La noi nu e nicio diferență între starea de alertă și starea de normalitate. Aproape că suntem mai relaxați în starea de alertă. Toate sunt semnale politice. La noi această discuție nu se poartă în mod real, decât la nivelul Ministerului Sănătății. Iar această inițiativă a Ministerului Sănătății a fost desconsiderată de la șold de premier și de președinte. Nu se pune problema „să discriminăm” nici măcar la nivel profesional. Și cred că mulți nu fac diferența între obligații profesionale și obligații cetățenești, individuale. Nu pot să oblig un cetățean să se vaccineze, însă profesional pot să spun, cine nu e vaccinat nu poate face x, y, z. Mai mult decât atât, mai avem o categorie care e în aceeași zonă, categoria profesorilor. Au opțiunea să nu se vaccineze. Dar spre deosebire de elevi, profesorilor li se poate introduce obligativitatea profesională a vaccinării. În schimb, în cazul elevilor știm că cei sub 12 ani nu se pot vaccina. Cu toate acestea, vor fi obligați, profesional, să meargă la școală. Avem o categorie profesională care este obligată să meargă la școală chiar dacă nu se poate vaccina. Iar cealaltă nu este obligată să se vaccineze, chiar dacă se poate vaccina, astfel încât să compensăm această situație.

Rep: Din câte vedem nici nu se mai respectă restricțiile, nu se mai poartă mască. E un lucru recunoscut chiar și de autorități. Recent, secretarul de stat, medicul Raed Arafat spunea că deși în România sunt relaxate măsurile mult mai mult decât în alte țări, românii nu le respectă și au renunțat la purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, de exemplu.

Dr. Octavian Jurma: Trebuie să înțelegem și conceptul de grad de conformare. Indiferent ce restricție punem și de cât de civilizată este o populație, nimeni nu se va conforma 100%.

Rep: Ce e de făcut? Rămânem la nivel declarativ?

Dr. Octavian Jurma: Ideal ar fi să avem niște restricții mai înalte ca real să le respectăm pe alea care sperăm să se respecte. Masca rămâne în continuare unul dintre cele mai importante măsuri de protecție. E bine că nu s-a ridicat și obligativitatea portului măștii în spațiile interioare. Pentru asta aplaud guvernul. Este un lucru bun.

Rep: Dar, totuși, în birourile unde sunt cel mult 5 persoane și toate vaccinate, nu mai este obligatorie purtarea măștii de protecție. În condițiile în carea varianta indiană delta este cu 60% mai transmisibilă decât vechile variante, este recomandat să purtăm din nou masca și în spațiile libere, deschise aglomerate, dar și în birouri, chiar dacă cei 5 salariați sunt vaccinați?

Dr. Octavian Jurma: Răspunsul este mai nuanțat. Trebuie să mergem pe recomandările CDC din Statele Unite, care recomandă ca măștile să fie introduse acolo unde incidența este ridicată. Pe de altă parte am văzut că sunt firme, precum Amazon, care au decretat că portul măștii este obligatoriu în această perioadă în care sunt și ei pe val. Putem să spunem că în perioada de val masca e obligatorie, iar când ieșim din val revenim. Însă la noi acest dans cu pandemia nu se practică. La noi, pur și simplu ne-am pus într-o poziție fixă și mergem doar într-o singură direcție, cea a relaxărilor.

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 
Dr. Octavian Jurma, intervievat de Mirela Dădăcuș