Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De mâine doar certificatele digitale vor fi recunoscute în călătoriile UE

certificat.jpg

Certificatul verde naste primul scandal in coalitie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila il acuza pe președintele PNL, Florin Cîțu că a compromis campania de vaccinare.
Certificatul verde naste primul scandal in coalitie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila il acuza pe președintele PNL, Florin Cîțu că a compromis campania de vaccinare.

Pașaportul COVID dovedește vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test real time-PCR. Certificatele digitale sunt documente eliberate de Ministerul Sănătății care conțin un cod QR și care pot fi eliberate prin intermediul portalului web certificat-covid.gov.ro, dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Până marți, 10 august, în România au fost eliberate 1.646.339 de certificate digitale europene COVID-19.

Cea mai mare parte dintre documentele solicitate și eliberate până acum - 96% - atestă vaccinarea împotriva COVID-19, declara secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Certificatul digital verde sau pașaportul COVID se eliberează în 3 cazuri: atestă vaccinarea împotriva COVID-19 (schema completă, cu ambele doze), testarea sau vindecarea recentă de COVID-19.

Documentul poate fi prezentat la vamă atât pe hârtie, cât și pe telefon, iar validarea se face cu ajutorul codului QR, care este scanat la frontieră, indiferent dacă certificatul este prezentat pe telefon sau pe hârtie.

Eliberarea certificatelor digitale europene COVID-19 a început în România la data de 1 iulie.

Certificatul a fost propus de Comisia Europeană pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță în această vară. Acesta este gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor.

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din zone aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie.

Copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptaţi automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 şi 16 ani sunt exceptaţi dacă prezintă la intrarea în ţară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.