Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA, Turcia și Israel au intrat în zona epidemiologică roșie

statuia_libertatii.jpg

Statuia Libertății de pe Insula Ellis, SUA
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat joi o nouă listă a țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

În zona roșie au intrat: Turcia, Muntenegru, Statele Unite ale Americii, Israel, Maroc, Puerto Rico, Costa Rica și Sint Maarten.

Grecia rămâne în zona roșie.

În zona galbenă au intrat, din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Olanda, Malta, Kuweit și Panama, iar din zona verde, în urma creșterii incidenței: Estonia, Lituania, San Marino, Finlanda, Groenlanda, Mexic, Sri Lanka, Liban, Dominica, Bermuda și Saint Lucia.

În zona verde au intrat: Luxemburg, Oman și Zimbabwe.

Noua hotărâre abrogă art. 9 din HCNSU nr. 43 din 01.07.2021 care prevede excepții de la măsura carantinei pentru persoanele sosite din Marea Britanie, Brazilia, Nepal, Africa de Sud și India.

Noua lista epidemiologică a statelor va intra în vigoare duminică la ora 0.00.

Persoanele care vin din statele aflate pe lista roşie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate. De asemenea, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptaţi automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 şi 16 ani sunt exceptaţi dacă prezintă la intrarea în ţară un test Covid cu rezultat negativ.

De carantină scapă și persoanele nevaccinate care revin în țară din zona galbenă, dacă prezintă un test negativ. În fine, persoanele de peste 16 ani, care intră în țară dintr-un stat aflat în zona roșie, intră automat în carantină, indiferent dacă prezintă sau nu un test negativ.