
Social
Cercetător: Imunitatea în masă nu mai este posibilă din cauza variantei Delta
afp_imunitate.jpg

Cercetătorii oferă mai multe motive pentru care atingerea unui asemenea obiectiv - în care nivelul imunității în rândul populației este suficient de ridicat pentru a preveni răspândirea unui virus - nu mai este plauzibil.
Conform CNBC, citat de Hotnews, Sir Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, a declarat în fața Parlamentului britanic că, întrucât vaccinurile anti-Covid nu opresc complet răspândirea coronavirusului, ideea atingerii imunității în masă a devenit „mitică”.
„Cred că ne aflăm într-o situație în care, din cauza acestei variante Delta, imunitatea în masă nu este o posibilitate deoarece ea poate infecta și indivizii vaccinați”, a afirmat Pollard care este unul dintre cercetătorii implicați în dezvoltarea vaccinului AstraZeneca/Oxford.
„Asta înseamnă că oricine nu este vaccinat se va întâlni cu virusul la un moment dat. Asta s-ar putea întâmpla luna aceasta sau luna viitoare, ar putea avea loc anul viitor, însă la un moment dat ei se vor întâlni cu virusul și nu avem nimic care să oprească transmiterea respectivă”, a adăugat cercetătorul.
Cum funcționează, însă, imunitatea în masă care în opinia directorul Oxford Vaccine Group nu mai poate fi atinsă? Pe scurt, imunitatea în masă înseamnă atingerea unui nivel ridicat al imunității împotriva unui virus, acest lucru putând fi realizat prin infectare naturală (datorită anticorpilor creați de sistemul imunitar când intră în contact cu un patogen nou) și prin vaccinare. Vaccinarea este metoda preferată de atingere a imunității în masă deoarece ea creează o imunitate puternică și de durată fără ca persoanele să fie nevoite să treacă prin boală sau să experimenteze simptome severe care le pot lăsa sechele pe termen lung. Dacă suficiente persoane dintr-o populație sunt imune față de un virus acest lucru duce la rate mai scăzute ale infecțiilor inclusiv în rândul celor nevaccinați deoarece acesta are mai puține oportunități de a se răspândi și infecta noi persoane.
Revenind la discursul lui Andrew Pollard susținut în fața Parlamentului britanic, acesta afirmă că, deși vaccinurile anti-Covid ar putea încetini răspândirea coronavirusului, cel mai probabil vor apărea noi variante care se vor răspândi la rândul lor.
„Suspectez că virusul va veni data viitoare cu o variantă care posibil va fi și mai bună în a se transmite în rândul populațiilor vaccinate, acesta reprezentând așadar încă un motiv să nu construim o campanie de vaccinare în jurul imunității în masă”, a spus cercetătorul.
La rândul său, medicul Andrew Freedman, cercetător de la Facultatea Medicală Cardiff specializat în boli infecțioase, a declarat pentru CNBC că este de acord cu evaluarea lui Pollard privind improbabilitatea atingerii imunității în masă.
Este important totuși de menționat că persoanele care sunt vaccinate împotriva coronavirusului beneficiază de o protecție ridicată în fața formelor grave ale COVID-19, spitalizării și deceselor cauzate de coronavirus.
Un nou studiu publicat vinerea trecută în Marea Britanie arată, conform Hotnews, că persoanele vaccinate în regim complet au un risc de 2-3 ori mai mic de a contracta coronavirusul, chiar și în contextul răspândirii variantei Delta.