Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect OUG: Medicii își pot continua activitatea, la cerere, peste vârsta standard de pensionare, până la 67 de ani

Medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta standard de pensionare, până la împlinirea vârstei de 67 de ani, indiferent de sex, cu aprobarea managerului, potrivit unui proiect de OUG postat vineri pe siteul Ministerului Sănătății. Inițial, vârsta standard de pensionare a medicilor, "indiferent de sex", urma să fie 67 de ani, după cum prevedea un alt proiect publicat de MS în transparență decizională. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul medicilor. 

Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puţin 3 luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (n.r.: 63 de ani pentru femei, 65 de ani pentru bărbați )se mai arată în proiect. Inițial, vârsta standard de pensionare a medicilor, "indiferent de sex", urma să fie 67 de ani, după cum prevedea un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul medicilor. 

Actuala formă a Articolul 391 arată astfel în proiectul de OUG: 

,,Art. 391 (1) Medicii se pensionează în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
 (2) Medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de pensionare prevăzută de lege, până la împlinirea vârstei de 67 de ani, indiferent de sex, cu aprobarea managerului. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puţin 3 luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) În unităţile sanitare publice, medicii membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Medicale, cetăţeni români, profesorii universitari şi cercetătorii ştiinţifici gradul I, doctorii în ştiinţe medicale, care desfăşoară activităţi medicale continuă, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Peste această vârstă medicii, membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare ai Academiei de Ştiinţe Medicale, cetăţeni români pot fi menţinuţi în activitate conform dispoziţiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Medicale, cu modificările şi completările ulterioare. De acelaşi drept pot beneficia şi medicii, membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare ai Academiei Române, cetăţeni români.
    (4) Medicii care au depăşit limita de vârstă prevăzută la alin. (2) pot profesa în continuare în unităţi sanitare private. Desfăşurarea activităţii se face în baza certificatului de membru şi a avizului anual al CMR, eliberat pe baza certificatului de sănătate şi a asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, încheiată pentru anul respectiv.
    (5) În cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical, precum şi al unităţilor sanitare publice aflate în zone defavorizate, medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de pensionare prevăzută de lege, la propunerea unităţii sanitare publice, cu avizul anual al CMR, prin colegiile teritoriale judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi cu aprobarea ordonatorului principal de credite, până la ocuparea posturilor prin concurs.

Proiectul de OUG se află în dezbatere publică până pe 3 septembrie 2021.

Intenția Guvernului de stabili vârsta standard de pensionare la 67 de ani a stârnit nemulțumirea sindicatelor din sănătate, care se întreabau dacă medicii din specialități foarte grele - precum Terapie Intensivă, Urgență sau Chirurgie - vor fi capabili să muncească până la 67 de ani.

Proiectul de OUG poate fi consultat AICI: