Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bucharest Pride: Organizatorii contestă amenda în instanță

bucharest_pride_organizatori_amenda_instanta.jpg

Participanți la Bucharest Pride, 14 august 2021, zona Piața Universității (Foto: Horia Glinastei)
Participanți la Bucharest Pride, 14 august 2021, zona Piața Universității (Foto: Horia Glinastei)

Amendă de 7.000 de lei pentru organizatorii Marșului Diversității Bucharest Pride. Directoarea executivă a asociației Accept, Teodora Roseti Ion Rotaru, spune la RFI că a fost amendată de Jandarmerie, pentru că la evenimentul de sâmbătă au participat mai mult de 500 de persoane, cât permite legea în timpul pandemiei. Câteva mii de oameni au mărșăluit de pe Calea Victoriei până la Piața Universității.

Organizatorii Bucharest Pride consideră că restricțiile impuse protestelor civice sunt neconstituționale și neadaptate actualei situații pandemice.

Teodora Roseti Ion Rotaru anunță că va contesta în instanță atât amenda, cât și măsurile adoptate de Guvern.

 

 

Marșul Diversității Bucharest Pride 2021 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Marșul Diversității Bucharest Pride 2021 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

 

 

Teodora Roseti Ion Rotaru: Am primit această amendă. Jandarmeria a aplicat legea, care spune că acum, protestele civice sunt limitate la 500 de participanți. Nu avea de ales decât să mă amendeze pe mine, ca organizatoare, însă noi considerăm de fapt că problema este modul în care aceste restricții sunt definite de CNSU, care limitează disproporționat și din punctul nostru de vedere neconstituțional dreptul la liberă întrunire. Am văzut un pelerinaj care a adunat 30-40.000 de participanți, care nu au respectat distanțarea socială, care nu purtau mască, se aflau ca și noi în aer liber. Considerăm că nu există categorii privilegiate de drepturi și ca atare vom merge în instanță, să contestăm acest proces verbal de amendă și ne vom asigura că judecătorii constituționali vor avea grijă și vor avea posibilitatea să discute despre ce înseamnă, chiar și în condiții de pandemie, asigurarea dreptului la liberă întrunire.

 

 

Bucharest Pride 2021 (Foto RFI)
Bucharest Pride 2021 (Foto RFI)

 

 

Rep.: Dar nu credeți că până la o eventuală modificare a legislației, ea trebuie respectată, fie că ne place sau nu?

T.R.I.R.: Există multe lucruri care sunt chestionabile. Legea nu este întotdeauna morală, legea nu este întotdeauna constituțională și legea nu este întotdeauna conformă cu drepturile omului. Legile sunt făcute de politicieni vremelnici, care sunt pentru o perioadă la putere și care nu se îngrijorează întotdeauna de bunăstarea cetățenilor sau de respectarea drepturilor fundamentale. Vă pot da foarte multe exemple. Acum 100 de ani, femeile nu puteau să voteze, însă unele dintre ele încercau să o facă, chiar dacă nu aveau voie, conform legii. Acum 300 de ani, era legal să ai sclavi și totuși niște oameni s-au răzvrătit și au spus că nu e OK să respecți o lege care îți permite să ai sclavi. Activitatea asociației Accept în 1996 a început sub articolul 200, care interzicea, conform legii, organizații ca Accept, interzicea dezbateri publice despre orientarea sexuală și identitatea de gen. Deci nu, nu consider că o lege care nu este corectă trebuie respectată.

 

 

Marșul Diversității 2021 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Marșul Diversității 2021 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

 

 

Rep.: Dar corectitudinea unei legi nu o stabilește o instanță?

T.R.I.R.: Bineînțeles, această amendă ne dă ocazia dezbaterii. Acum, asociația Accept și eu personal suntem persoane vătămate și avem oportunitatea să intrăm în dialog cu instanța. Nu există posibilitatea de a te duce a priori în instanță, doar pentru că nu îți convine o lege, trebuie să existe o interacțiune a ta cu legea aceea. Aici înțeleg că este o deficiență de cunoștință la dvs. în privința modului în care funcționează instanța de contencios administrativ, dar pot să vă explic.

 

Rep.: Nu e nici o deficiență, doar că ați spus că legea este neconstituțională, fără să existe un verdict în acest sens.

T.R.I.R.: Atunci, dacă știți, cum se ajunge în fața instanței de constituționalitate?

 

Rep.: Spuneți-mi dvs., aici eu fac interviul, nu invers.

T.R.I.R.: În fața unei instanțe constituționale, în fața CCR se poate ajunge doar în momentul în care o instanță inferioară ridică o excepție de neconstituționalitate, la propria inițiativă sau la inițiativa uneia dintre părți. Noi în baza acestei amenzi, avem pentru prima dată ocazia să dezbatem în fața unui judecător modul în care Guvernul a impus aceste restricții asupra adunărilor publice. În absența acestei amenzi, nu se poate ajunge în fața unui judecător (...). Nu am nici o îndoială că vom câștiga în instanță.

 
Teodora Roseti Ion Rotaru, despre Bucharest Pride