Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În fața valului patru al pandemiei, românii au obosit și nu mai au încredere în instituțiile statului

vaccinare.jpg

Ieșenii nu se mai înghesuie la centrele de vaccinare
Sursa imaginii: 
Violeta Cincu / RFI

Este explicația profesorului emerit George Poede, specialist în științe sociale și politice, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, cavaler Ordre des Palmes Academiques. Profesorul George Poede spune că e nevoie de un nou suflu în campania de vaccinare și nu mai e suficient mesaje de genul „Spălați-vă pe mâini!”  sau „Vaccinați-vă!”. Între timp, în Iași centrele de vaccinare din mediul rural și-au redus programul și nici municipiul Iași nu stă mai bine la imunizare. Iar caravanele de imunizare în mediul rural au devenit istorie.

 

Centrul de vaccinare drive-through de la Palatul Culturii din Iași. Duminică, 16 august, ora 11. Zeci de ieșeni, dar și turiști trec pe lângă corturile unde se face imunizare fără programare fără măcar a arunca o privire. Centrul orașului dă în clocot, dar într-o oră nu s-a prezentat niciun doritor de imunizare. Solicitate erau însă cele trei toalete mobile instalate în dreapta corturilor. A doua oră trece la centrul de vaccinare drive-through de la Palatul Culturii tot fără doritori de imunizare împotriva Covid 19.

În lipsa coordonatorului centrului nu se dau declarații, dar una dintre asistente mă privește și îmi spune că stau degeaba. E tot mai rău, adaugă, în timp ce plec. Datele oferite periodic de Direcția de Sănătate Publică din Iasi nu sunt încurajatoare. La centrul de vaccinare din cel mai mare mall se imunizează în jur de 35 de persoane. O perioadă, centrul de vaccinare de la gară unde se puteau vaccina oamenii cu o singură doză a avut un vârf de vaccinări zilnice de 60 de persoane. Pentru vacanță, au fost explicațiile oferite. Am întrebat ieșenii care treceau pe lângă centrul de vaccinare drive-through de la Palatul Culturii dacă s-au vaccinat: „Nu! Nu este cazul, nu simt nevoia să mă vaccinez.Nu sunt de acord cu vaccinul. Nu cred că se poate schimba ceva în bine. Nu ne e teamă de Covid. Nu credem că există. Sau dacă există nu ne-a afectat momentan”.

De ce nu ne vaccinăm?

Am adresat această întrebare profesorului emerit George Poede, specialist în științe sociale și politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. „Oamenii au obosit, sunt epuizați. Efectele economice pe care pandemia le-a avut asupra familiilor sunt extrem de importante. Oamenii nu mai cred în vaccinuri, în vaccinări, iar acest nivel de neîncredere destul de mare începe să fie distructiv pentru societate. În mod normal, criza aceasta trebuia să ne facă să credem mai mult în medici, în experți, iar când e vorba de sănătatea lor și a prietenilor oamenii sunt dispuși să aibă încredere în medici mai mult decât o problemă de politică externă. În unele țări, majoritatea respectă sfaturile. În alte țări, cum e și cazul Franței, dar și al României, neîncrederea e atât de mare încât oamenii sunt dispuși să creadă cele mai aiuritoare teorii conspiraționiste. Problema încrederii este fundamentală pentru orice democrație. Avem un conflict clasic, în orice democrație liberală, între drepturile individuale și interesul public”, a explicat George Poede. 

Altfel spus, avem încredere în medici dacă ne doare ceva, avem încredere în chirurg în sala de operație, dar nu avem încredere în medici când ne spun să ne vaccinăm.De ce? „Neîncrederea este legată de capacitatea statului. Nu e vorba numai de sume de bani investite în sistemul sanitar, ci și de cât de bine este organizat statul, cât de rapid e și cum poate comunica”, a răspuns profesorul emerit George Poede. 

Alți ieșeni spun ca s-au vaccinat. „M-am vaccinat de două ori. Ca să fiu în siguranță, să mă protejez și mă simt protejată. Ce poți să le spui celor care nu cred în vaccinare? Sunt unii care orice le-ai spune nu cred. Vaccinați-vă”, a îndemnat o ieșeancă. Cum vede însă profesorul George Poede campania de vaccinare? „Se vede foarte, foarte slab. Una din explicații este că oamenii își doresc vacanță și au plecat oriunde au putut. Numai să plece. Cred că comunicarea foarte specializată pe acest domeniu cu instituțiile statului este foarte slabă. E o problemă de comunicare care trebuie reorganizată. Un alt tip de comunicare trebuie pe mai multe paliere. Și nu să iasă cineva și să ne spună «Dragi români spălați-vă pe mâini!» sau alte lucruri de genul acesta”, a completat George Poede.