Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid–19 | Noi măsuri de prevenire a pandemiei au intrat în vigoare, în R.Moldova

politia_de_frontiera.jpg

Sursa imaginii: 
Poliția de Frontieră a R.Moldova

Noi măsuri de prevenire a pandemiei de Covid-19 au intrat, de luni, în vigoare, în R.Moldova. Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, au fost optimizate regulile de traversare a frontierei de stat pe sensul de intrare în țară. Totodată, masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin 1 metru.

Pentru prevenirea și controlul infecției Covid-19, membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au instituit cod portocaliu de alertă epidemiologică la nivel național.

”Scopul nostru e de a optimiza măsurile epidemiologice, astfel încât să fim pregătiți pentru creșterea numărului de cazuri, dar în același timp, să nu creăm bariere pentru cetățeni. Ne propunem ca împreună cu Agenția pentru Guvernare Electronică și Ministerul de Interne, să implementăm o serie de soluții digitale pentru eficientizarea controlului de prevenire a infecției COVID-19, cum ar fi certificatul digital interoperabil de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19, un sistem electronic de completare online a fișei epidemiologice pentru pasagerii și călătorii care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova pe sensul de intrare și o aplicație mobilă pentru monitorizarea persoanelor care trebuie să respecte regimul de autoizolare sau care se tratează la domiciliu de COVID-19”, susține ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Pentru evitarea aglomerației, vor avea acces în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, doar călătorii care prezintă biletul de călătorie, fără însoțitori.

Totodată, au fost optimizate regulile de traversare a frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova care permite fără restricții accesul la prezentarea: certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 după 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau a unui act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigației.

Persoanele care nu prezintă documentele menționate la traversarea frontierei de stat, vor fi plasate în regim de autoizolare pe o perioadă de 14 zile, vor completa obligatoriu fişa epidemiologică și vor semna o declarație pe propria răspundere că vor respecta regimul de autoizolare, în locurile declarate. Regimul de autoizolare poate fi întrerupt  după a 7-a zi dacă efectuează un test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat.

Noul document, aprobat de autoritățile moldovene, mai prevede anumite restricții privind accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agrement, la festivități (nunți, cumătrii, zile de naștere), la evenimente în masă (festivaluri, târguri), în centrele și bazinele de sport. Activitățile se vor organiza cu participarea vizitatorilor/spectatorilor în limita a 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spațiu închis, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară. Totodată, va fi obligatorie purtarea măștilor de protecție și respectarea distanței fizice de minim un metru, la evenimentele publice în spații deschise. 

De la debutul pandemiei, peste 260.000 de moldoveni s-au infectat, iar 6.308 au decedat din cauza coronavirusului. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile măsuri de prevenire a coronavirusului în R.Moldova