Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valul 4 al pandemiei. Fără stocuri de medicamente și suficient personal ATI

7597110-hepta_mediafax_foto.jpg

Cadre medicale la capul unui pacient întins pe un pat de spital pentru îngrijire intensivă.
Sursa imaginii: 
Mediafax foto / AP Photo / Petr David Josek

Fără stocuri suficiente de medicamente pentru tratamentul bolnavilor de Covid și cu cel mai mare spital de copii din Moldova în reparații capitale. Spitalele din Iași se pregătesc pentru valul patru al pandemiei. 

Ministerul Sănătății a cerut tuturor unităților medicale din țară să aloce un număr mare de paturi,din timp, pentru cazurile de Covid 19 și să acorde o atenție specială pentru pacienții pediatrici infectați cu virusul SARS Cov 2. Spitalele sunt somate să verifice dacă există suficiente materiale de protecție, aparate de ventilație, rezerve de oxigen și personal care să îngrijească pacienții aflați la Terapie Intensivă..

Față în față cu valul patru al pandemiei, directorul Direcției de Sănătate publică din Iași lansează un avertisment dur pentru cei nevaccinați:” Sistemul sanitar din județul Iași s-a pregătit pentru un val 4 dar apelăm la populație să nu se bazeze pe acest lucru și să încerce să prevină îmbolnăvirile. Să limiteze contactul fizic apropiat fără să respecte regulile, adică să poarte mască. Și să se vaccineze pentru că suntem județul cu una dintre cele mai mici rate de vaccinare. Să nu mizeze pe faptul că medicii vor îmbrăca din nou combinezoane, să transpire și să facă eforturi supraomenești pentru a-i salva pe cei care nu sunt responsabili pentru propria lor sănătate. „ Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi spune că nimeni nu își mai dorește transformarea unor spitale în unități medicale care tratează doar cazurile de Covid 19: „ Toate spitalele au o zonă tampon, o zonă roșie și o zonă verde. Inclusiv Spitalul de Boli Infecțioase. În momentul în care vor fi depășiți vom deschide și la Spitalul CFR și apoi în funcție de evoluția pandemiei, dacă va fi cazul, vom deschide și la alte spitale. Noi nu vrem să devină niciun spital doar Covid. Toate spitalele trebuie să poată să trateze și pacienţi Covid și non Covid „ a precizat profesorul universitar Vasile Cepoi, director DSP Iași.

Spitalul de Copii din Iași în reparații capitale până la 1 octombrie

Ministerul Sănătății a atenționat că tulpina Delta afectează în mod special copiii și tinerii și a solicitat atenție specială numărului de paturi alocat pentru pacienții pediatrici infectați cu virusul SARS Cov 2. Numai că cel mai mare spital din Moldova este în reparații capitale până în luna octombrie. Managerul spitalului de Copii, Alina Belu: „ Până la 1 octombrie, când se dă în folosință partea cu spațiul hotelier, putem asigura până la nouă paturi de Terapie Intensivă pentru copii. Din istoricul nostru, gradul de ocupare în valul trei a fost de maxim cinci paturi. De la 1 octombrie putem asigura 24 de paturi de ATI Covid 19. Având în vedere că după data de 1 octombrie întreg corpul A are 600 de paturi care au priză de oxigen și priză de aer comprimat pentru noi provocarea valului 4 nu va pune probleme din acest punct de vedere. Personalul de ATI este pregătit dar dacă este nevoie vom reconverti asistente medicale de pe alte tronsoane către ATI COVID 19 având în vedere că o parte au trecut prin ATI. Avem 24 de ventilatoare iar în următoarele două luni se vor mai cumpăra în jur de 14 „.

Nu sunt stocuri de medicamente iar soluția pentru criza de personal ATI, rezidenții din anul V

Probleme sunt și cu medicamentele pentru tratamentul bolnavilor de Covid19. Directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi a explicat că „se pare că suntem în grafic cu stocurile de materiale de protecție. Le mai evaluăm. Din informațiile de la spitale sunt probleme cu stocurile de medicamente pentru tratamentul bolnavilor de Covid. Am făcut demersuri către Ministerul Sănătății așteptăm să vedem ce soluții ne oferă „ Cât privește personalul de Terapie Intensivă Covid 19, directorul DSP Iaşi spune că „acum în lunile de toamnă este o mică problemă. Rezidenții de anul V trebuie să-și dea specialitatea. Parcă nu am vrea să îi luăm de la studiu să-i utilizăm la secțiile ATI Covid. Dacă realitatea ne impune vom utiliza și această soluție. „

Apelurile repetate la vaccinare făcute de medici se pare că nu au efect în județul Iași iar autoritățile locale și județene au trecut campania de vaccinare pe modul vacanță.