Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Operațiunea Arca : un fost soldat britanic face apel la salvarea din Kabul a echipei sale și a zecilor de animale salvate

pen_and_nowzad_in_helmand_2007.jpg

Sursa imaginii: 
www.nowzad.com

Campania ”Salvați salvatorii de animale” lansează un apel disperat către guvernul britanic să îi aducă în Regatul Unit pe toți angajații devotați care au lucrat în această organizație neguvernamentală pentru protecția animalelor din Afganistan. Fondată de fostul soldat al marinei britanice Pen Farthing, organizația are 24 de angajați afgani pe care fondatorul refuză să îi abandoneze în calea talibanilor, cunoscuți că nu consideră demnă de respect viața multor oameni, cu atât mai puțin a unor animale. 

Pen Farthing a creat organizația după ce s-a atașat de un câine al străzii în 2006, pe când lupta pe frontul din provincia Helmand. A refuzat să îl lase în urmă și așa s-a născut o clinică veterinară și un adăpost în Kabul. Acum, Pen refuză să își abandoneze oamenii, echipa de medici și îngrijitori afgani, pentru care cere vize pentru Regatul Unit. De asemenea, refuză să lase în urmă animalele și speră să obțină cu ajutorul campaniei fondurile necesare închirierii unui avion cargo. Întreaga operațiune a fost numită Arca, de la Arca lui Noe. Dominic Dyer, cel care conduce campania de strângere de fonduri, spune că fundația numită Nowzad în afgană a adus multă speranță în ultima decadă pentru animale dar și pentru afganii care au început să lupte pentru bunăstarea animalelor. ”Acești bărbați și aceste femei au luptat fără să scutească niciun efort, cu mult curaj în cele mai periculoase condiții pentru a salva și a proteja animalele și au devenit o inspirație pentru întreaga lume. Nu putem lăsa acești oameni curajoși și plini de compasiune să fie supuși unei represiuni violente din cauza talibanilor. Ca o țară de iubitori de animale, noi, cei din Regatul Unit trebuie să le sărim în ajutor”, a adăugat Dyer. În campanie s-au implicat și numeroase vedete, de la Ricky Gervais, la Judi Dench și Peter Egan. Ricky Gervais a adus un omagiu muncii lui Pen Farhing care, împreună cu echipa sa, ”a făcut miracole în ultimii zece ani în Kabul, salvând mii de câini și oferind locuri de muncă și programe educaționale populației”. ”Oamenii aceștia au nevoie de ajutorul nostru ACUM”, a insistat actorul. Și Peter Egan a subliniat că ”munca într-o zonă de conflict a însemnat cerințe incredibile pentru această organizație extraordinară” și efortul acesta trebuie răsplătit acum când pericolul amenință viețile echipei lui Pen. ”Trebuie să îi știm în siguranță...Nu e imposibil, trebuie doar să vrem”, a adăugat acesta. Revenind la Pen, și acesta a scris un mesaj emoționant : ”Nowzad a început datorită unui singur câine...Am ajutat apoi mulți soldați din Marea Britanie și Statele Unite care au dorit să adopte câinii găsiți pe câmpul de luptă iar ei m-au ajutat să ajuto aproape 500 de studenți în medicină veterinară din Afganistan” și povestea nu se poate încheia așa. Din nefericire, trebuie spus, regimul taliban interzice deținerea câinilor considerați animale spurcate. În adăpost și clinică se află acum 98 de câini salvați de Pen și echipa lui și 88 de pisici...Unii ar putea să fie eutanasiați, dacă misiunea Arca va eșua. ”Nu îmi pot imagina infernul pe care acești salvatori îl trăiesc...Inima îmi este sfâșiată pentru toți salvatorii care s-au trezit în cel mai crunt iad în această zi de august teribilă”, a comentat pe Facebook cineva, rezumând situația în care se află acum echipa Nowzad.