Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAE: 16 români au plecat din Afganistan. 27 urmează a fi preluați de o aeronavă

avion.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Forţele Aeriene Române

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că sunt în curs de finalizare procedurile necesare trimiterii unei aeronave a Forţelor Aeriene Române pentru a-i prelua pe românii aflaţi în Afganistan. Aici, talibanii au preluat puterea, iar situația este din ce în ce mai incertă. 27 de români s-ar mai afla în prezent în Afganistan.

Autoritățile române susțin că este în curs obținerea unei autorizaţii de survol necesare pentru zborul către Afganistan. Conform Ministerului Afacerilor Externe, la Kabul 27 de români așteaptă să fie preluați de aeronava ce urmează a fi trimisă de România. 16 români ar fi părăsit deja Afganistanul în cursul nopţii trecute la bordul unor nave aliate.

Procedurile sunt extrem de complexe, dar în finalizate, urmând a fi obţinută în foarte scurt timp şi ultima autorizaţie de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor, a transmis MAE.

Aceeași sursă informează că, ”de la momentul apelului MAE către cetăţenii români aflaţi încă în Afganistan şi care nu-şi notificaseră prezenţa, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezenţa a încă 7 cetăţeni români. În total, conform evidenţelor oficiale, mai sunt 27 de cetăţeni români aflaţi în Afganistan”, a transmis ministerul.

Premierul Florin Cîţu a transmis că a propus trimiterea unui avion care să îi aducă pe români în ţară. Preşedintele Klaus Iohannis a dispus ulterior implicarea de urgenţă a Forţelor Aeriene Române pentru evacuarea cetăţenilor români din Afganistan.

Ministerul de Externe a precizat luni că majoritatea celor 35 de cetăţeni români care se mai află în Afganistan sunt personal de securitate angajat de UNAMA, respectiv de o companie de profil.