Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doar un sfert din solicitările de sânge ale spitalelor din Iași pot fi onorate de Centrul de Transfuzii

poza_doi.jpg

Sursa imaginii: 
Centrul de Transfuzii Sanguine Iași

De la un an la altul, numărul donatorilor de sânge scade constant, iar autoritățile nu par a găsi soluții pentru a rezolva ceea ce putem numi o criză aproape permanentă. Luna trecută, la cel mai mare spital din Iași, Sfântul Spiridon, unele operații au fost amânate din lipsa sângelui. Deseori medicii fac adevărate minuni pentru a salva pacienți a căror viață depinde de transfuzia de sînge.

„Pot ajuta pe cineva, iar astăzi am putut ajuta o bătrânică de 72 de ani, o persoană căreia a trebuit să i se schimbe un rinichi. Totul este bine și sunt mulțumit de ceea ce fac”, a povestit Ionel Gorea. Un ieșean care se încadrează la categoria donator fidel. Povestește că donează sânge tot timpul. Chiar și când a fost în vacanță la mare:  „Ca să ajuți pe cineva care e pe patul de spital și are nevoie neapărată de sânge. Eu mă simt bine după fiecare donare. Am donat în fiecare lună, oriunde am fost. De câte ori am avut ocazia și am fost acasă, am donat. Chiar și în Constanța, când am fost la mare. Mă simt bine și mă bucur că pot ajuta pe cineva”.

Ieșenii donatori fideli ca Ionel Gorea sunt tot mai puțini. Și donatorii ocazionali sunt tot mai puțini. S-a ajuns la o medie zilnică de 50 de persoane pe zi, de la 80. „Nu ne putem lăuda cu un stoc de componente sanguine în așa fel încât să asigurăm solicitările pe care le primim din spitale. De o vreme îndelungată, nu doar la nivel național, nu doar în ultimele luni, iulie, august, se înregistrează un număr mic de donatori de sânge. La o populație de 950.000 de locuitori ai județului Iași, aproximativ 590.000 dintre aceștia pot fi posibili donatori. Din păcate, doar un număr mic din aceștia merg la centrul de transfuzii în vederea donării de sânge. În general, nu reușim să acoperim toate solicitările, fiind și solicitări de la centre mai multe decât ar avea nevoie. Având în vedere această criză continuă, vor să-și facă un stoc să poată asigura de urgență anumite situații. Oricum sunt zile în care reușim să acoperim 25% din aceste solicitări”, a declarat dr. Lavinia Scripcaru, managerul Centrului de Transfuzii din Iași . 

Lavinia Scripcaru a ținut să precizeze că „dacă în anii trecuți, numărul donatorilor fideli era de 90% din toți donatorii, din păcate, la momentul acesta, numărul lor a scăzut sub 50% și se înregistrează o creștere a donatorilor inițiali. E foarte bine că numărul donatorilor inițiali crește, asta pentru că sunt persoane tinere, apte de a dona și de a dona pe o perioadă lungă de timp, având în vedere că poate dona dacă starea de sănătate este bună până la vârsta de 60 de ani. Din păcate, aceștia nu revin cu regularitate în vederea donării”.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon, prof. univ. dr. Diana Cimpoieșu atrage atenția că „sunt situații care în urgență ajungând, prezintă o problemă de timp. Până găsim sânge izoGrup, IzoRh sau 0 negativ. A fost cazul unei paciente de 51 de ani adusă cu ambulanță, cu o sângerare pe parcursul mai multor zile, cu o afecțiune ginecologică acută, posibil neglijată de această pacientă instruită din mediul urban, care la determinarea valorii hemoglobinei avea 1,3. Ne-am și mirat cum a putut supraviețui. Am găsit primele pungi de sânge în punctul de transfuzii al Spitalului «Sf. Spiridon» din Iași, când am făcut apel la toate centrele de transfuzii pentru a face rost de sânge. Am reușit în câteva ore să stabilizăm pacienta și să o transferăm spre Maternitatea «Elena Doamna»”

Ieșenii se plâng însă de faptul că pot dona sânge doar în prima parte a zilei. Timpul mare de așteptare este o altă problemă. Carvanele mobile organizate de Centrul de Transfuzii au devenit istorie. Cozi la Centrul de Transfuzii din Iași au fost în vara anului trecut. Atunci primăria municipiului a alocat 500.000 de lei pentru ca donatorii de sânge să primească câte șapte tichete de masă, iar cei de plasmă - 500 de lei.