Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tiberiu Boșutar, Legea Codrului : „România nu are autorități care să își facă datoria!”

foto_unu.jpg

Sursa imaginii: 
FB Tiberiu Bosutar

„Sumal 2.0 este o unealtă bună pentru depistarea hoților de lemne dar unde sunt rezultatele autorităților. Câte controale au făcut, câte lemne au confiscat? ” sunt întrebările lansate public de unul dintre cei mai fervenţi activişti civici implicaţi în salvarea pădurilor din România,Tiberiu Boșutar, fondator al organizației Legea Codrului.

Tiberiu Boșutar: Noi avem Sumal 2.0. E o unealtă și ne dă niște cifre. Din Sumal 2.0 avem publicate faptul că s-au efectuat 2,2 milioane de transporturi. Doar 3.400 au fost reclamate de public la 112. Oamenii nu au exagerat. 0,15 % au fost reclamate. Dintre transporturile reclamate ca suspecte autoritățile au verificat 754 de transporturi. S-a dovedit că trebuie confiscate 307 metri cubi și 24 de camioane.Dacă publicul reclamă 0,15% din total iar autoritățile verifică doar 21% din total reclamate și se confirmă că trebuie confiscate 30 % din total transporturi verificate!! Avem cifre groaznice. Avem dovadă că se fură în continuare, avem dovadă clară că Sumal 2.0 e bun, avem dovadă clară că publicul se implică și nu exagerează. Dar ceea ce nu văd eu este unde sunt camioanele confiscate și verificate în urma unor acțiuni demarate de autorități. Nu numai publicul trebuie să verifice. Aș fi curios să văd în cele șase luni câte camioane s-au confiscat în total, câți metri cubi s-au confiscat în total de autorități. Sumal 2.0 este o unealtă bună dar nu avem cine să o folosească.

Ce ar trebui făcut pentru ca numărul sesizărilor să crească?

Tiberiu Boșutar: Nu trebuie să crească numărul sesizărilor. Autoritățile trebuie să își facă treaba. Nu oamenii trebuie să sesizeze, autoritățile trebuie să demareze controale, să dea exemple ferme cu cei care sunt prinși la furat. Nu trebuie să stăm doar la mâna publicului.

De ce nu se implică mai mult autoritățile?

Tiberiu Boșutar: Parte din autorități sunt cele care susțin, încurajează și controlează aceste furturi.De aceea nu avem rezultate din partea autorităților. Și singura speranță pentru a reduce furturile este ca publicul să înțeleagă și să conștientizeze că trebuie să se implice.

Ministrul Mediului a afirmat că este imposibil de spus cât lemn se fură din pădurile României. Așa e?

Tiberiu Boșutar: Nu este posibil. Avem cifre. Dacă din cele 0,15% de transporturi reclamate, 30% au fost dovedit a fi ilegale facem 30% din 2.200.000 total și ne putem face o idee câte dintre ele sunt ilegale. Am avut o discuție cu Ministrul Mediului. E bine intenționat dar prost informat. Spune că nu se mai fură, că Sumal 2.0 își face treaba, că publicul nu se implică. Inspectorul Pădurii e o aplicație la îndemâna publicului și ne oferă 10%-20% din informațiile pe care le au autoritățile în sumal 2.0. Dacă noi cu 10% din total informații am reușit să confiscăm 24 de camioane în urma sesizările publicului, autoritățile care au de zece ori mai multe informații, pot vedea în timp real transporturile, stocurile. Unde sunt rezultatele autorităților? Unde sunt volumele de lemn confiscate, unde sunt camioanele confiscate de ei. Câte controale au făcut?

Ar trebui o strategie pentru oprirea tăierilor ilegale, a furtului de lemne?

Tiberiu Boșutar: În România avem legi, avem unelte dar nu avem autorități corecte care să își facă treaba. De acolo pleacă problema.