Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un singur român a putut fi evacuat din Kabul. Ceilalți rămân blocați în oraș

sua_afganistan.png

Soldați americani în Afganistan îmbarcându-se într-un elicopter militar
Sursa imaginii: 
Reuters via France24

Evacuarea cetățenilor europeni din Kabul este în continuare extrem de complicată. Preluarea Puterii de către talibani și mulțimea de oameni strânsă în jurul aeroportului fac ca accesul în interiorul facilității să fie extrem de greu.  Forțele Aeriene Române au trimis o navă în Afganistan pentru a-i prelua pe românii aflați încă acolo.

Un singur român a fost evacuat până acum din Kabul. Ceilalți 15 conaționali care au anunțat că vor ajutor pentru a pleca din Afganistan sunt blocați încă în oraș și nu pot ajunge, deocamdată, la aeroportul securizat de forțele NATO, au anunțat autoritățile române.

Aeronava care a evacuat cetățeanul român a aterizat în capitala pakistaneză Islamabad, unde va rămâne pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge pe aeroportul internațional.

Potrivit MAE, condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă. Accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex, a transmis Ministerul de Externe.

Aceeași problemă o au și alte țări care vor să-și aducă oamenii acasă. Mai multe avioane trimise de statele au fost nevoite să se întoarcă goale pentru că cetățenii lor nu au reușit să ajungă pe aeroport.