Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum începe școala în valul 4 al pandemiei de coronavirus?

scoala_17_1.jpg

Clarificări pe ultima sută de metri, înainte de începerea școlii

Cu mai puțin de o lună până să înceapă școala, autoritățile vor să le explice părinților de ce e importantă vaccinarea anti-covid. Asta în condițiile în care, până acum, au primit cel puțin o doză de vaccin doar 3,7% dintre copiii cu vârsta între 12 și 15 ani și 18% dintre adolescenții de la 16 la 19 ani. Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, spune că părinții nu vor nici să-și vaccineze copiii, nici să-i testeze, iar majoritatea celor din mediul urban și-ar dori școală online, nu sistem hibrid.

În mai puțin de o lună, școala va începe cu toți copiii în bănci în toată țara. Cel puțin aceasta este dorința autorităților numai că numărul noilor infectări crește de la o zi la alta, în vreme ce vaccinarea anti-covid bate pasul pe loc. Joi au fost raportate aproape 600 de cazuri, însă prognoza epidemiologilor e de 1.500 de infectări, zilnic, la mijlocul lunii septembrie, când urmează să se deschidă școlile cu prezență fizică.

Circa 60% dintre cadrele didactice sunt imunizate, dar în ceea ce îi privește pe elevi cifrele nu arată bine deloc. Doar 3,7% dintre copiii cu vârsta între 12 și 15 ani au primit măcar o doză de vaccin, și 18% dintre adolescenții de la 16 la 19 ani.

Autoritățile discută vineri despre măsurile pentru deschiderea şcolilor. Masca va rămâne obligatorie în înterior, indiferent dacă elevii sunt sau nu vaccinaţi, de asemenea se vor păstra distanțarea, igiena și aerisirea claselor. În plus, ar urma să fie demarate campanii de informare pentru păriniți, la nivelul fiecărei școli, privind importanța vaccinării. O propunere luată în calcul prevede că, dacă apar cazuri de covid-19 într-o clasă, elevii care nu sunt vaccinaţi trec obligatoriu în sistemul de învăţare online, iar cei vaccinaţi pot continua cu prezenţă fizică, dacă doresc. PSD cere Guvernului să nu condiţioneze accesul elevilor la procesul de învăţământ în funcţie de vaccinare.       

Părinții ar prefera fie cursuri față în față, fie online, nu în sistem hibrid, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți:
"Știu că deocamdată nu e o propunere oficială, probabil că domnul ministru vrea să vadă care este reacția societății civile, în special la nivelul părinților. Cumva este opusă la ce spunea domnul ministru că școala online, sau sistemul hibrid în mod special, este un sistem care nu aduce plus valoare. Pentru că noi ne-am luptat la începutul anului trecut, când s-a ținut cont de contextul pandemic, pentru sistemul hibrid, adică 50% dintre elevi să rămână în școală, 50% în online, dar din păcate, am constatat că și părinții și profesorii preferă ori 100% online, ori 100% școală față în față, bineînțeles cu excepția acelor cazuri deosebite cu copii care au comorbidități, sau membri în familie cu boli cronice. Dar este foarte greu pentru un profesor să își desfășoare activitatea și la nivelul online-ului și la nivelul clasei".