Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primii pași în proiectul SMURD 2 România - Republica Moldova

smurd_doi.jpg

Sursa imaginii: 
ISU Iași

Peste zece milioane de euro din fonduri europene vor duce la înființarea de puncte noi SMURD , renovarea și modernizarea a două unități de primire urgențe în Republica Moldova, un centru de pregătire la Iași și șapte platforme de aterizare pentru intervenții aeriene în cele două țări. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, la lansarea proiectului SMURD 2, că urgențele nu au granițe și a subliniat buna colaborare profesională între România și Republica Moldova.

SMURD 2 este un proiect de peste 10 milioane de euro, un parteneriat România-Republica Moldova. „Proiectul întăreşte colaborarea pe care o avem. S-a văzut foarte bine ce colaborare există între noi şi Republica Moldova pe partea situaţiilor de urgenţă, fie cu Ministerul de Interne, fie cu Ministerul Sănătăţii. Cred că cel mai elocvent exemplu a fost modul în care au lucrat echipele noastre împreună în Grecia. Există şi cooperarea transfrontalieră pe elicopterele SMURD, care intervin la solicitare sau la urgenţe, din judeţele Iaşi şi Galaţi. Sper că acest proiect va întări această colaborare şi va crea baza pentru viitorul proiect. Deja colegii încep să se gândească la un proiect care să întărească colaborarea transfrontalieră, mai ales în situaţii precum pandemia, un cutremur major sau altceva. Este clar că nu există graniţe pentru astfel de urgenţe şi e clar că trebuie să intervenim împreună, să lucrăm împreună. Pentru asta trebuie şi mai multe proceduri de lucru clare între cele două părţi”, spune secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

„În Republica Moldova, nu trebuie să îi explici cetățeanului simplu ce este SMURD și ce fac băieții în roșu”

Secretar de stat Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Alexandru Oprea afirmă că „prin acest proiect, SMURD 2, demonstrăm o recunoaștere a realizărilor noastre și o continuitate, în același timp. Spre exemplu, în Republica Moldova, nu trebuie să îi explici cetățeanului simplu ce este SMURD și ce fac băieții în roșu. Proiectul SMURD 2 presupune implementarea a șapte platforme de aterizare, trei în România, patru în Republica Moldova. Această participare numeroasă și diversificată arată cât de interdependentă este participarea fiecărei entități și cât de importantă este cooperarea între acestea. Fiecare partener reprezintă instituții cu propriile reguli și proceduri, cu mult personal care trebuie să cunoască procedurile comune și să le poată aplica în activitate zi de zi.

Această dezvoltare nu are loc într-o singură zi, ci necesită o cooperare strânsă de pe ambele maluri ale Prutului. În același timp, diversificarea partenerilor din proiect presupune și unele provocări ale timpului, amplificate de situația pandemică cauzată de COVID-19. Prin dialog permanent, creativitate, încredere reciprocă și flexibilitate, ducem acest proiect. Este un prilej bun de a face unele evaluări. Momentul unic este despre lichidarea incendiilor din Grecia, unde echipele din Republica Moldova și România au participat, practic, într-un dispozitiv comun, un exemplu bun de cooperare și interactivitate. Prin aceasta, țin să mulțumesc pompierilor din România din partea românilor din Republica Moldova”.

„ Sunt oameni care sunt salvaţi datorită acestei cooperări”

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova, Zinaida Bezverhini, a subliniat că „este un moment istoric şi pentru sistemul de sănătate. Suntem extrem de mulţumiţi şi de faptul că sistemul de sănătate a fost inclus în proiectul SMURD2 şi acum avem o şansă să avem o bună dezvoltare a sistemului de urgenţe medicale. Aduc sincere mulţumiri din partea guvernului, sistemului de sănătate, şi personal din partea doamnei ministru (Ala-n.r) Nemerenco pentru tot suportul oferit în cadrul asigurării cu vaccinuri pe parcursul pandemiei care au fost oferite de serviciul SMURD.

Continuăm cu acest proiect care ne va aduce fortificarea capacităţilor sistemului de urgenţă de pe ambele maluri ale râului Prut. Am beneficiat şi eu, ca prieten al unui pacient al acestui serviciu, de misiuni aeromedicale care au salvat viaţa unui om. Acum acel om trăieşte datorită acestui proiect. Acesta este impactul pe care îl aduce această cooperare. Ignorând toate procedurile birocratice, acolo jos sunt oameni care sunt salvaţi datorită acestei cooperări. Sperăm să avem multe alte proiecte implementate. Să fie şi SMURD 3, şi SMURD 4, şi de ce nu şi SMURD 10”.

„ O bază modernă de învățământ, în scopul îmbunătățirii intervențiilor de urgență din regiunea de Nord-Est a României și din Moldova”

Coordonator SMURD pe regiunea de Nord-Est a României, dr. Diana Cimpoeșu a convinsă că „proiectul transfrontalier SMURD 2 este foarte important pentru populație, pentru cetățeni și potențialii pacienți, de o parte și de alta a Prutului. Este o continuare a proiectului care a început în 2014 și care a adus un elicopter ce operează de aici, de la Iași, pentru toată Republica Moldova, uneori și cu sprijinul colegilor de la Galați. A adus echipe medicale formate în România și care activează pe SMURD în cadrul IGSU Moldova și a adus începutul unei activități de tip medicină de urgență și SMURD de o parte și de alta a Prutului, îmbunătățiri în activitatea pompierilor, a inspectoratelor generale pentru situații de urgență, în operarea elicopterului pentru pacienții din Republica Moldova pe care, cei mai mulți, i-am dus către spitalele de urgență din Chișinău și doar o parte au fost transferuri către România, un procent foarte mic. 

SMURD2 va continua aceste daruri pentru poporul moldovean și român, de aici, din regiunea de Nord-Est. Va continua cu platforme în Iași și în județele din regiunea transfrontalieră, în unitățile de primiri urgențe de la Chișinău și cu foarte multe echipamente pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență de partea moldoveană. În ceea ce privește Inspectoratul pentru Situații de Urgență de la Iași, pe lângă platformele de aterizare de la detașamentul 2, acolo unde se află Hangarul și Spitalul de Copii «Sf. Maria», vor fi și toate echipamentele în dezvoltarea centrului de formare din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care se pregătesc în mod traditional, atât pompierii moldoveni, cât și pompierii din regiunea de Nord-Est și nu doar aceștia. Va fi o bază modernă de învățământ, de pregătire, de training, de exerciții, toate făcute în scopul îmbunătățirii intervențiilor de urgență din regiunea de Nord-Est a României și din Moldova. Dacă va fi nevoie, așa cum am făcut și intervenții în alte zone ale României”.