Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Austria introduce ”tichetul climatic” pentru încurajarea transportului public

tramvai.jpg

Tramvai în Viena, Austria, 2009
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Guvernul Austriei a anunțat lansarea unui așa-numit ”Bilet 1-2-3” sau ”tichet climatic”, în ideea de încuraja cetățenii să treacă de la transportul cu mașinile proprii la cel cu autobuze și trenuri. Sistemul va deveni operațional de la sfârșitul lunii octombrie, mai precis din 28 octombrie, care este și ziua națională a Austriei. Și speranța este că noul sistem va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, în conformitate cu angajamentele europene ale Austriei.

Austriecii vor putea cumpăra un bilet anual subvenționat de stat care le va da dreptul la transportul public la nivel național, pe toate mijloacele de transport în comun.

Rezidenții austrieci pot alege să plătească un euro pe zi pentru transportul public nelimitat în propriul land, doi euro pe zi pentru călătoria în două landuri vecine sau trei euro pe zi pentru a călători nelimitat în toată Austria .

Denumirea de tichet climatic vine tocmai pentru a evidenția efectele pozitive asupra mediului asociate călătoriei cu mijloacele de transport în comun, în detrimentul mașinii personale.

După cum notează presa austriacă, proiectul a fost amânat în mod repetat din cauza disputelor cu privire la costuri și a adecvării anumitor rute, dar acum, toate aceste impedimente par soluționate – sau cea mai mare parte a lor.

Astfel, biletul pentru întreaga Austrie va fi de 949 de euro anual.

Persoanele în vârstă și tinerii sub 26 de ani vor trebui să plătească doar 821 de euro pe an - sau 699 de euro dacă cumpără biletul înainte de 26 octombrie.

Pentru cei care vor să călătorească prin două dintre cele nouă landuri, acesta va costa 730 de euro, în timp ce călătoria printr-un land va fi de 365 de euro anual.

De notat că biletul de 365 de euro este în vigoare de ceva timp în landul Viena și a câștigat aprecieri internaționale.

 

Unele landuri ridică obiecții

Dar nu totul este pe deplin reglat, observă presa austriacă.

La lansare, biletul va fi valabil pentru toate tipurile de călătorii în Austria Superioară, Salzburg, Stiria, Carintia, Tirol și Vorarlberg, inclusiv pentru autobuze, tramvaie, trenuri locale și de lung parcurs.

Trei landuri din est - Viena, Austria Inferioară și Burgenland - continuă să ridice obiecții.

Acestea mai ales ca urmare a rezistenței landului federal Burgenland, de la est de Viena, care se teme că prețul călătoriilor pentru navetiștii spre Viena ar crește dramatic .

Drumul din Burgenland în Viena, obișnuit pentru un mare număr de navetiști, implică traversarea Austriei Inferioare, iar prețul unui abonament anual, care este în prezent de 730 de euro, ar crește la 1.095 de euro în cadrul noului sistem.

Se estimează că 25.000 de persoane fac naveta regulat din Burgenland la Viena.

Autoritățile de transport fac presiuni pentru ca Austria Inferioară și Burgenland să fie tratate ca un singur land, permițând astfel o reducere a costurilor pentru navetiști.

 

Un semnal pentru guvernanți

Dar cu toate aceste detalii care vor urma să fie reglate, deținerea unui tichet climatic este un semn că oamenilor le pasă cu adevărat de protecția mediului, după cum notează ziarul Der Standard.

De asemenea, este un semnal pentru politicieni cu privire la modul în care ar trebui să proiecteze viitorul transportului. Pentru că da, acest bilet, care nu este tocmai ieftin, arată că oameni sunt încredințați că banii sunt mai bine investiți în extinderea infrastructurii de transport public decât în ​​mașinile proprii.

Și, după cum remarcă ziarul Kurier. Austria s-a angajat să înjumătățească emisiile până în 2030. Iar acest lucru nu va posibil fără participarea rețelelor de transport public - inclusiv din Viena și Austria Inferioară.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 23 august 2021