
Social
Elevii și studenții moldoveni revin în bănci
olga_clasa_copii.jpg

Pentru siguranța elevilor, Ministerul Sănătății recomandă ca până pe 1 octombrie, 95 la sută dintre profesori să fie vaccinați împotriva coronavirusului. Copiii vor reveni la școală, dar deciziile ulterioare legate de procesul de studii vor fi determinate de situația epidemiologică din fiecare instituție de învățământ, precizează Ala Nemerenco.
”Administrația fiecărei școli va decide cum va activa.Ținând cont că colectivitățile sunt formate în mare parte de copii și acest grup nu este protejat prin vaccinare, pentru a preveni răspândirea infecției în școli, se recomandă, până pe 1 octombrie, atingerea ratei vaccinare de cel puțin 95 la sută. Cei care nu se vor imuniza, vor prezenta o dată la 14 zile, din surse proprii, rezultatul unui test anti-Covid. Nu se vor supune testării cei care prezintă certificat de vaccinare complet sau un act care confirmă că are anticorpi”, a punctat Ala Nemerenco.
În școli și universități, măsurile sanitare trebuie strict respectate, amintesc autoritățile, așa cum a fost și anul trecut când mulți elevi au revenit cu prezență fizică la școală - triajul epidemiologic se face la poartă, ora de începere a cursurilor este aceeași pentru elevi, doar că în pauze, pot ieși pe culoare diferite pentru a evita aglomerarea. De asemenea, sunt create mai multe circuite de intrare și ieșire.
Potrivit autorităților municipale, în Chișinău, rata de vaccinare a angajaților din instituțiile educaționale este de peste 75 la sută. În trei zile ale Maratonului ”Hai la școală în siguranță”, la Centrul de vaccinare s-au imunizat 967 persoane.
”În pofida circumstanțelor nefavorabile privind situaţia epidemiologică prin COVID-19, ne dorim să începem anul de studii cu prezenţa fizică în instituţiile de învăţământ. Vom convoca şedinţa Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chişinău, după şedinţa Comisiei Naţionale, pentru a lua o decizie în acest sens, deoarece părinții şi profesorii trebuie să cunoască cum să procedeze și ce să facă în continuare. Vom transpune deciziile şi recomandările acestei comisii, totodată, vom discuta asupra posibilelor măsuri suplimentare pentru municipiu. Este foarte important ca astăzi copiii să dispună de condiții de educație, după o perioadă lungă de absență”, susține edilul capitalei, Ion Ceban.
Potrivit datelor Ministerul Sănătății, în perioada 16 - 22 august au fost înregistrate 2.388 cazuri de COVID-19, dintre care 85 la sută în rândul persoanelor nevaccinate, iar 3 la sută, persoanele vaccinate cu schemă incompletă. Se atestă o creștere a numărului de cazuri, față de săptămâna trecută, cu 68,9%, media cazurilor din ultimele 14 zile fiind de 272 cazuri. Majoritatea pacienților au dezvoltat forme ușoare și asimptomatice (81,9%), fiind urmați de pacienții cu forme medii (12,0%) și forme grave (6,1%). Internați în stare extrem de gravă în secțiile de terapie intensivă se află la moment 42 pacienți.
De la începutul campaniei de imunizare, au fost administrate peste 1, 2 mln de doze de vaccin. Acoperirea națională cu o doză constituie 20,6%, cu schemă completă – 18,6%. În total, au fost imunizați împotriva virusului 88,5% din lucrătorii medicali, ceea ce a determinat reducerea morbidității în rândul acestora cu 90%.