Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAE explică cum ajută magistrații afgani

mae-280x205.jpg

MAE anunta evacuarea a 5 cetateni afgani din Kabul
MAE anunta evacuarea a 5 cetateni afgani din Kabul

 Ministerul de externe explică într-un comunicat cum a răspuns solicitării de a ajuta magistrați afgani.  MAE precizează că a menținut constant legătura cu Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție în vederea acordării unui eventual sprijin magistraților din Afganistan.

Astfel, în urma apelului public al celor două organizații din 16 august 2021, prin acestea au solicitat MAE „să acorde vize în format electronic tuturor judecătorilor şi procurorilor afgani a căror viață este pusă în pericol”, directorul general al Departamentului Consular din cadrul MAE a intrat în contact, la aceeași dată, cu un reprezentant al uneia dintre asociații și a prezentat modalitățile prin care pot fi acordate vize, inclusiv faptul că sunt necesare date de contact și cereri concrete din parte persoanelor care au nevoie de astfel de vize, în caz contrar acestea neputând fi eliberate.

MAE precizează că până în data de 23 august nu au fost primite de către MAE niciun fel de date concrete sau solicitări din partea unor persoane din categoriile vizate.

Pe 23 august a avut loc o nouă rundă de discuții la MAE cu reprezentanți ai celor două asociații profesionale (2 judecători și 1 procuror).

Din discuțiile cu aceștia a rezultat îngrijorarea față de situația colegilor lor magistrați și juriștilor din Afganistan, în special în ceea ce privește femeile din aceste instituții. Reprezentanții MAE și-au exprimat preocuparea în ceea ce privește asistența acordată unor categorii vulnerabile de cetățeni afgani, inclusiv magistrații, și au reconfirmat ca situația din teren este extrem de instabilă, iar din rațiuni umanitare și pe baza unor liste nominale și a unor proceduri de verificare și validare, în caz de nevoie iminentă, poate să fie sprijinită evacuarea fără să mai fie necesară obținerea în prealabil a vizei.

Atenția pe care MAE o acordă cetățenilor afgani aflați în situații de risc sau care fac parte din categorii vulnerabile (cum ar fi jurnaliștii sau magistrații), în vederea oferirii de asistență pentru evacuare și protecție, a fost reflectată, de altfel, în cadrul mai multor poziționări publice ale Celulei de criză interinstituționale, se arată în comunicat.

După discuțiile avute pe 23 august, cele două asociații au trimis MAE 6 (șase) solicitări de evacuare din partea unor magistrați afgani, împreună cu membri de familie. La acest moment, solicitările se află în analiza autorităților reprezentate în Celula de Criză interinstituțională, fiind analizate posibilitățile de sprijin și urmând a fi formulate răspunsuri adecvate.

Anterior, în intervalul scurs de la apelul public al acestor asociații, respectiv adresarea petiției către MAE și desfășurarea întâlnirii la sediul MAE, nu au fost primite niciun fel de date concrete din partea acestora sau solicitări din partea unor persoane din categoriile vizate.

Celula de criză interinstituțională este în contact cu cetățeni afgani aflați în această situație și acționează, împreună cu partenerii internaționali, pentru a le facilita evacuarea.

Explicațiile MAE vin după ce în spațiul public au apărut reproșuri legate de modul în care alege România să se implice în evacuarea persoanelor aflate in situații vulnerabile în Afganistan.