Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Edmond Niculușcă: Bucureștiul are nevoie de declararea unei stări de urgență pre-seismică

edmond_niculusca.jpg

Edmond Niculușcă, Directorul-adjunct al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic
Sursa imaginii: 
Ioana Coca

Directorul-adjunct al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic cere reglementări speciale și scurtarea timpilor în licitații pentru a putea consolida cât mai multe clădiri vulnerabile din capitală.

După 20 de ani de stagnare Primăria Capitalei anunță deblocarea mai multor proiecte de consolidare la imobilele din centrul Capitalei. “Drumul până la deblocarea acestor imobile a fost îngrozitor de greu. E vorba de imobile moderniste, interbelice din centrul Bucureștiului care riscă să se prăbușească în orice moment” spune la RFI Edmond Niculușcă, director al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

În opinia sa Bucureștiul are nevoie de declararea unei stări de urgență pre-seismică: “E nevoie de reglementări speciale, e nevoie de scurtarea timpilor în licitații și în proiectare pentru a putea consolida cât mai mult și a salva cât mai multe vieți. E un oraș minat. Stăm pe o bombă cu ceas în acest moment.

Pe ce se bazează când lansează această ipoteză? “Avem un raport care a fost ținut secret în anii comunismului, în 1978, care vorbește de peste 20.000 de clădiri grav afectate de cutremurul din 4 martie 1977, ceea ce arată că de fapt orașul este foarte vulnerabil, iar ritmul în care se desfășoară lucrările în acest moment și deblocarea proiectelor este inacceptabilă și îmi dau seama că este nevoie de o voință extraordinară pentru a putea de fapt să mișcăm cât mai multe clădiri și să salvăm cât mai multe vieți în anii următori. Nu ne permitem să păstrăm acest ritm”, explică Edmond Niculușcă.

Ministrul Culturii este somat să retragă proiectul de ordonanță pentru modificarea legii protejării patrimoniului

Edmond Niculușcă directorul-adjunct al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic susține că ar fi una dintre cele mai grave lovituri date patrimoniului construit și explică faptul că această modificare ar mutila Bucureștiul. “E foarte greșit să fie scos acest filtru al Comisiilor Zonale. Această modificare nu face decât să slăbească și mai mult protecția patrimoniului și să mutilăm centrul orașelor din România. E un atac foarte grav la patrimoniul construit. O să crească și mai mult corupția în interiorul sistemului de protecție a momumentelor. Nu e o măsură bună.“

HotNews.ro a scris că Ministerul Culturii vrea să scoată Comisiile Zonale și Naționale pentru Monumentele Istorice din circuitul de avizare a proiectelor imobiliare din zonele protejate, dacă proiectul imobiliar este semnat de un expert atestat de instituție, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică.

 

 
Edmond Niculușcă, Directorul-adjunct al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic: Bucureștiul are nevoie de declararea unei stări de urgență pre-seismică