Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gravidele nu au motive să evite vaccinarea anti-Covid (profesor la Universitatea de Medicină din Iași)

gravida.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Răzvan Socolov, profesor la Universitatea de Medicină din Iași, medic la Maternitatea Elena Doamna, spune într-un interviu acordat RFI că studii internaționale efectuate de peste un an arată că imunizarea nu are efecte secundare asupra viitorilor bebeluși:

Medicul Răzvan Socolov: Nu s-a demonstrat niciun pericol. Deja există o experiență de peste un an. În principiu, persoanele gravide nu au fost incluse în primele studii, dar chiar și cele care au rămas gravide pe parcursul primelor studii nu au avut probleme. După aceea s-au făcut studii specifice pe gravide. Fără niciun efect secundar, fără nicio malformație, fără nicio afectare a fătului.

Există vreun trimestru de sarcină pentru care nu se recomandă vaccinarea?

Inițial s-a recomandat pentru trimestrele doi și trei. În trimestrul unu există unele dificultăți de evaluare a fătului. Pe lîngă faptul că trebuie să aștepți, de multe ori, pînă la termen pentru a vedea dacă fătul este sau nu afectat. Înseamnă practic o perioadă de urmărire de peste șase luni și, cum spuneam, studiile nu au avut această urmărire.

Acum au început să apară studiile de urmărire de lungă durată pe gravide care au făcut vaccinul în trimestrul unu și nu s-a evidențiat nimic. Depinde de la țară la țară. În Franța se indică și pentru trimestrul unu să facă vaccinul, în Statele Unite se recomandă trimestrul doi și trei și analizează trimestrul unu. La noi, la fel. Mergem pe același model, trimestrul doi și trei fără nicio problemă, la trimestrul unu încă mai analzăm datele.

Maternitatea Elena a fost și este în prima linie a luptei cu Covid 19. Aveți gravide care s-au vaccinat?

Am avut experiența în primul trimestru al acestui an, cînd a fost valul trei care a fost un val destul de sever. Atunci nu aveam gravide vaccinate, de accea am întîlnit forme severe. În acest moment, încep să apară și gravidele vaccinate dar de obicei ele nu fac forme severe. Suntem de abia la începutul valului patru și nu am avut cazuri în care să avem o gravidă vaccinată care să facă infecția, forme severe.

Sunt receptive gravidele la imunizare? Care este atitudinea?

Există o reținere, o reținere generală față de orice ar trebui să facă gravidele, inclusiv lucrurile anodine. Dacă suntem întrebați recomandăm să facă acest vaccin.

Ați trecut prin trei valuri ale pandemiei. Ce ar fi de spus despre modul în care afectează virusul gravidele?

Am experiențe diferite. Valul întîi și valul doi ne-au adus multe paciente, dar nu au fost forme grave. În general, au fost manageriate la nivel obstretrical, nu au fost probleme de Terapie Intensivă. În schimb în valul trei au fost cazuri severe care au necesitat respirație asistată, mult mai mult oxigen. Colegii noștri de pe Terapie Intesivă au fost suprasolicitați din acest punct de vedere. Noi, din punctul nostru de vedere, cînd starea mamei se deteriora foarte tare, a fost nevoie să scoatem și copiii mai devreme decât termenul sarcinii respective.

Ați întîlnit cazuri dramatice?

Cazuri dificile au fost. Cazuri în care evoluția a fost fulminantă, cu paciente care de la capacitate pulmonară de 70% au ajuns la 30% sau chiar mai puțin. Care dezvoltau forme complicate într-un mod neașteptat, ascită, pleurezie, lichid la plămâni.

După naștere multe dintre ele au evoluat nefavorabil. Două s-au și pierdut. În general, valul trei ne-a demonstrat că și la persoanele tinere -pentru că gravidele sunt în general persoane tinere- pot aparea forme severe. Iar gravidele sunt expuse în mod particular. Ele mai au o viață de care trebuie să aibă grijă. După naștere, pot decompensa.

În fața valului patru vaccinarea este soluția?

Da, vaccinarea este importantă. Celelelte metode de protecție sunt și ele utile.

 
Răzvan Socolov, profesor la Universitatea de Medicină din Iași, medic la Maternitatea Elena Doamna, la RFI