Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vaccinați doar pe hârtie? Dosar penal in rem la Timișoara

vaccin.jpg

Image source: 
Otilia Ghițescu / RFI

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara se confruntă cu un fenomen ciudat. Ei au ajuns să se întrebe dacă unii pacienți cu forme grave de boală, care spun că sunt vaccinați, chiar au fost imunizați. Poliția a deschis dosar penal in rem.

„Există acest fenomen în care te duci să faci doze de vaccin, de obicei la vaccinul unic doză, după care teoretic doza se aruncă. Tu primești certificatul de vaccinare, care nu e fals, e real, și pleci acasă liniștit. Cred că în Cluj s-au mai identificat niște cazuri. Noi ne punem problema «Dom’le, ăștia care vin cu cazuri severe de boală și se declară vaccinați, oare chiar sunt vaccinați?»”, spune dr. Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș”.

Medicul timișorean nu vrea să se lanseze în acuzații, dar ar vrea ca oamenii să fie  responsabili. „Această practică nu trebuie să existe. Nu vrei să te vaccinezi, nu te vaccina, Dar nu încerca să furi sistemul. Ne pui pe noi în situația că trebuie să-ți salvăm viața și nu știm cum să te luăm. Unii oameni vin cu forme severe, se declară vaccinați, dar sunt prea severe pentru a fi la vaccinați”, conchide dr. Oancea. 

Polițiștii au început și ei o anchetă. „Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public (mass-media), cum că persoane infectate cu virusul SARS-CoV2, internate într-o unitate spitalicească din Timișoara, ar deține certificate de vaccinare susceptibile a fi nereale, au fost demarat verificări în vederea clarificării tuturor aspectelor”, a transmis IPJ Timiș. A fost deschis și un dosar penal in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual și zădărnicirea combaterii bolilor.

În Timiș sunt vaccinate complet, potrivit datelor oficiale, aproximativ 222.000 de persoane. Sunt internați 72 de oameni, din care 17, la Terapie Intensivă. Rata de infectare pe județ este de 0,34 / 1.000 de locuitori.