Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Depuneri de flori, paradă militară, spectacole, de Ziua Independenței R.Moldova

240381674_6007856592622612_7943916392294619493_n.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Apărării Republicii Moldova

Republica Moldova celebrează, vineri, 30 de ani de la proclamarea independenței față de Uniunea Sovietică. Cu acest prilej, la Chișinău vor avea loc mai multe evenimente culturale, dar și o paradă militară, la care vor fi prezenți și președinții României, Ucrainei și Poloniei. 

Pregătirile pentru Ziua Independenței sunt în toi. În Piața Marii Adunări Naționale se fac repetiții, fie pentru festivitatea de inaugurare sau pentru parada militară. Pe 27 august, dis-de-dimineață, vor fi depuse flori la monumentul ”Maica Îndurerată”, de la Memorialul ”Eternitate”, monument ridicat în memoria eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru.Potrivit datelor Ministerului de Interne, în război au murit în jur de 900 de persoane, de pe ambele maluri. 

Vineri, în jurul orei 10.00, vor fi depuse flori la  monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei, după care va începe festivitatea de inaugurare a sărbătorii naționale, în Piața Marii Adunări Naționale. Președintele R.Moldova, Maia Sandu, va ține un discurs oficial, iar ulterior se va desfășura parada militară.

800 de militari din garnizoanele Bălți, Cahul și Chișinău și 420 de angajați ai subdiviziunilor MAI, dar și veterani ai conflictului armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, vor participa la paradă. Toți participanții trebuie să fie vaccinați. Este condiția impusă de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică, în contextul creșterii cazurilor noi de coronavirus. Totodată, purtarea măștii de protecție și distanța socială sunt obligatorii.

Potrivit agendei, anunțate de Guvernul de la Chișinău,aproape de miezul zilei, în PNAM, va avea loc spectacolul folcloric ”Moldovenii când se strâng”, după care Cristofor Aldea Teodorovici va susține un recital. Evenimentele vor culmina la ora 16.00, cu un Cinepark.

Autoritățile din sănătate au recomandat ca evenimentele să fie încheiate mai devreme, decât în alți ani, fără concerte de amploare și focuri de artificii, întrucât suntem în pandemie, iar cazurile de coronavirus continuă să crească, de la o zi la altă. Doar miercuri, în jur de 500 de cazuri noi de coronoavirus, printre persoanele nevaccinate, au fost înregistrate în R.Moldova. 

Trebuie spus că, președintele României, Klaus Iohannis, cel al Ucrainei, Volodymyr Zelensky, dar și șeful statului polonez, Andrzej Duda, vor participa, pe 27 august, la evenimentele dedicate celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova. Cei trei președinți, alături de șeful statului, Maia Sandu, vor participa la festivitățile din Piața Marii Adunări Naționale. După ora 12.00, președinții Maia Sandu, Klaus Iohannis, Andrzej Duda și Volodymyr Zelensky vor face declarații. Președintele Ucrainei, dar și cel al Poloniei, vin pentru prima data într-o vizită oficială în R.Moldova. Klaus Iohannis, s-a aflat într-o vizită la Chișinău, la sfârșitul anului 2020, la scurt timp după învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte al R.Moldova. Să spunem că, în timpul mandatului fostului șef de stat, Igor Dodon, președintele României nu a efectuat nici o vizită în R.Moldova.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre programul dedicat Zilei Independenței R.Moldova