Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Specialist despre fenomenul mamelor copii: Inocența nu poate fi protejată prin menținerea în ignoranță

Numărul fetelor de până la 15 ani care au rămas însărcinate s-a dublat în acest an, față de 2020, în Vaslui.  Practic, zece fete însărcinate, cu vârsta mai mică de 15 ani, au fost luate în evidenţă de autorităţile din judeţul Vaslui, în primul semestru al acestui an. 

Practic, zece fete însărcinate, cu vârsta mai mică de 15 ani, au fost luate în evidenţă de autorităţile din judeţul Vaslui, în primul semestru al acestui an.  La categoria de vârstă 15 - 19 ani s-au înregistrat 195 de gravide noi luate în evidenţă în primele şase luni ale anului 2021, faţă de 190, câte au fost în aceeaşi perioadă din 2020.

Statistica sumbră reflectă eșecul școlii online, e de părere Ana Măiță, consilier pentru Drepturile Mamelor la Asociația Samas.
Informații de bază nu au mai ajuns la acești copii prin intermediul educației pentru sănătate, explică specialista.

Ana Măiță: Nu ne surprinde. Când spun asta, o spun, din nefericire, știind situația din teritoriu, mai ales din ruralul românesc. Știm că acolo, din nefericire, școala online a ajuns mai greu. Anul școlar 2020 – 2021 a fost un an în care Ministerul Educației nu a reușit, deși ar fi trebuit să reușească să ajungă cu școala online la toți copiii din România, indiferent de locul din unde ei provin. Într-adevăr, acest lucru bănuiam că va avea un efect inclusiv în ceea ce privește creșterea numărului de sarcini la minore, asta pentru că școala românească continuă să fie așa cum poate ea, demodată, deconectată de la vremuri, dar totuși un firicel de informare pentru sănătate sexuală și reproducere, protecție și prevenție. Ori, în momentul în care ea nu s-a mai făcut, era de așteptat să se întâmple acest lucru. Iarăși, o spun cu mare tristețe, județul Vaslui este unul dintre județele care are, istoric vorbind, o problemă recurentă. Fenomenul mamelor minore este acolo unul istoric. Asta o arată inclusiv cel mai recent studiu pe care Asociația Sănătate pentru mame și sugari (SAMAS) l-a întreprins împreună cu organizația UNICEF pe această temă. Acest studiu a arătat că fenomenul sarcinii la minore este direct proporțional cu nivelul de sărăcie și cu lipsa educației.

Reporter: Dumneavoastră spuneți că dublarea această se explică prin eșecul școlii online în aceste zone foarte sărace, unde informația nu a mai ajuns deloc, iar fetele au rămas captive în acel mediu toxic.

AM: Exact. Asta pentru că avem totuși acel opțional de educație pentru sănătate, care se face cu mare greutate. Mai puțin de 10% din copiii României prind un astfel de opțional într-un ciclu de învățământ. Este un opțional care are o curriculă completă, corectă și prietenoasă. Oricine aude altceva despre ce se predă la acest curs este prost informat sau dezinformat cu bună știință de persoane, de grupuri și chiar și de către politicieni cu o agendă cel puțin dubioasă.

Este un opțional pe care noi îl promovăm și încurajăm școlile să îl ofere în număr cât mai mare copiilor care sunt înscriși la ore acolo. În momentul în care copiii nu au mai avut deloc funcțională școala pentru că școala online nu a ajuns la ei, nu au mai putut face nici măcar acest opțional. Cred că este unul dintre motivele principale care au dus la această creștere. Este interesant de văzut dacă și în ce măsură a ajuns școala online la copiii din județul Vaslui. Eu aș pune pariu că este unul dintre județele unde cel mai probabil nu a ajuns școala online.

Rep: În momentul în care constatăm acest eșec al școlii din diverse motive, pandemice, dezinteres pentru asigurarea minimului acces la educație online, a unui laptop, cui i-ar fi revenit responsabilitatea pe plan local să aibă grijă de aceste fete? Biserica este destul de vocală atunci când ne explică ce ar trebui și ce nu ar trebui să învețe copiii la școală, însă unde este atunci când se întâmplă asta pe teren? Sunt curioasă cum privesc reprezentanții bisericii această statistică.

AM: Este o mare problemă aici. De cele mai multe ori regăsim Biserica, pentru motive pe care eu nu le înțeleg și cred că nu au nici motive legitime să existe opinii (referitoare la orele de educație pentru sănătate sexuală și sănătatea reproducerii). Regăsim biserica printre cei care se opun orelor de educație pentru sănătate sexuală și sănătatea reproducerii.

Regăsim prelați care confundă ignoranța cu inocența copiilor, confundând menținerea lor într-o neștiință legată de propriul corp, de procesele fiziologice prin care trec, de pericolele care îi pândesc în viața de adolescent și în viața de adult, cu o inocență pe care ei o clamează a fi legată de neștiință. Nu este așa. Inocența nu poate fi protejată prin menținerea copiilor în ignoranță.

Din contră, poate fi ocrotită numai prin înștiințarea și informarea corectă, completă și prietenoasă a copiilor în legătură cu toate aceste subiecte. Vedem biserica foarte vocală în aceste chestiuni. Nu o vedem atât de activă în ceea ce privește implicarea efectivă la nivel local. Există câțiva preoți care fac lucruri foarte bune la nivelul localităților unde își desfășoară activitatea. Nu numai că sfătuiesc, dar au grijă ca aceste mame minore să se bucure de o minimă îngrijire, de condiții pentru ele și pentru bebelușii lor.

Însă vedem și cazuri absolut revoltătoare. Nu știu dacă ați aflat despre ancheta colegilor dumneavoastră jurnaliști de la Scena9, care au descoperit un soi de rețea cu un preot de la Iași și un medic ginecolog, care promovează în mod fraudulos un cabinet de planificare familială sub care se ascunde refuzul total și propaganda anti mijloace contraceptive, anti întrerupere de sarcină. O spun cu toată sinceritatea. Sunt oameni care se află la limita absolută a legii cu care poți să tratezi o astfel de temă deosebit de delicată și care poate să influențeze viața unor copile. Sub 15 ani sunt copii. Eu am un copil de 13 ani. Credeți-mă, este un copil. Este doar un copil.

În momentul în care intervii în felul acesta în viața copiilor și îi influențezi, îi manipulezi ca să ia niște decizii care le afectează întreaga viață cred că este foarte periculos. Biserica ar trebui să aibă o poziție mult mai rațională, mult mai conectată la tot ceea ce înseamnă studii de psihopedagogie, studii de dezvoltare a copilului și a tânărului.

De asemenea, la nivelul Parlamentului României vedem o acutizare a discursului împotriva drepturilor copiilor și nu mă feresc să spun asta. Este înscris în Carta drepturilor copiilor dreptul fundamental ca ei să fie informați despre prorpiul corp, despre propria sexualitate, despre modul în care se pot proteja de boli și de sarcini nedorite.

În momentul în care te pui de-a curmezișul oricărei inițiative legislative pentru a crește accesul copiilor la ora de educație pentru sănătate sexuală și sănătatea reproducerii cred că mergi împotriva drepturilor copiilor.  Chiar dacă tu clamezi sus și tare că aperi copiii și le aperi inocența, de fapt nu faci altceva decât să îi expui la comportamente riscante, la contractarea de boli cu transmitere sexuală, la sarcini nedorite, la abuz.

În ora de educație sexuală și sănătatea reproducerii vorbim și despre abuz sexual și cum să ne apărăm de abuz secual și mai ales depsre cum să nu devenim la rândul nostru abuzatori sexuali. Știm din studii că majoritatea abuzurilor cu victime minore au ca infractori, dacă putem să le spunem așa, tot minori. Copiii, în ignoranța lor, nu numai că devin victime ale abuzului sexual, dar devin și abuzatori.

Nu putem decât să ne uităm la exemplu altor țări care au avut această problemă a sarcinii la minore, așa cum este Estonia. Au rezolvat-o în 5 – 8 - 10 ani făcând ora de educație pentru sănătate sexuală și a reproducerii, oră la care toți copiii să aibă acces, făcând funcțională o rețea de planificare familială unde copiii și  tinerii au acces la mijloace contraceptive. Sunt lucruri fără de care societatea românească nu va putea progresa și fără de care vom avea în continuare acești copii care aduc pe lume copii, deraindu-și viața și parcursul școlar.

De fapt, menținând viu acest fenomen. Asta este o concluzie fantastic de tristă și de alarmantă a studiului SAMAS – UNICEF, care arată foarte clar că sarcina la minore este un fenomen ciclic, care se repetă în aceeași familie de la generație la generație. Mamele minore, copiii care nasc copii, au fost la rândul lor copii ai unor copii, care la rândul lor au fost născuți de copii. Este un fenomen ciclic care distruge generație după generație și le deraiază viețile într-un mod iremediabil.

 
Ana Măiță, consilier pentru Drepturile Mamelor, Asociația Samas, intervievată de Andreea Orosz