Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Care sunt țările de origine cu cei mai mulți refugiați? Care sunt țările unde sunt cei mai mulți refugiați?

refugiati_turcia.jpg

Tabără de refugiați în Turcia
Turcia este țara care găzduiește cel mai mare număr de refugiați din lume - 3,7 milioane, 97% dintre ei sirieni
Sursa imaginii: 
UNHCR Turcia

În lume se află la ora actuală 82 de milioane de persoane dislocate cu forța dintre care circa 26 de milioane de refugiați. Cei mai mulți refugiați se află în țări în curs de dezvoltare, multe dintre ele predominant musulmane.  

Siria este țara de unde s-au refugiat cei mai mulți oameni – 6,7 milioane, urmată de Venezuela – 4 milioane, Afganistan - 2,6 milioane, Sudanul de Sud – 2,2 milioane și Myanmar (Birmania) – 1,1 milioane – potrivit datelor publicate de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR). Cumulat, cele cinci țări au dat 68% din totalul refugiaților din lume la sfârșitul lui 2020.

În ceea ce privește numărul de refugiați primiți, pe primul loc se situează Turcia – 3,7 milioane, Columbia - 1,7 milioane, Pakistan – 1,4 milioane, Uganda – 1,4 milioane și Germania – 1,2 milioane. Aceste cinci țări găzduiesc cumulat 39% din totalul refugiaților din lume.

Raportat la populație, țara cu cea mai numeroasă populație de refugiați este Libanul, cu o populație majoritar musulmană, cu procentaje estimate între 20 – 25%, iar această povară a devenit și mai grea după explozia din august 2020 care a devastat capitala Beirut. Se estimează că peste 90% dintre refugiații din Liban, majoritatea sirieni, trăiesc în sărăcie.

Un alt stat musulman, Iordania, găzduiește pe teritoriul său circa 660.000 de refugiați, majoritatea sirieni, care reprezintă peste 10% din populația țării – locul 2 după Liban, în timp ce în alt stat musulman, Turcia refugiații – în proporție de 97% sirieni – reprezintă 5% din populația totală.

Potrivit UNHCR 86% dintre refugiați sunt găzduiți în țări în curs de dezvoltare, cele mai slab dezvoltate țări ale lumii găzduind 27% din totalul refugiaților, iar 73% dintre refugiați se află în state vecine țării lor de origine.

Numărul apatrizilor este de 4,2 milioane în 94 de țări, dar UNHCR estimează că numărul lor real este mult mai ridicat.