Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Florin Cîțu cere urgentarea Legii consumatorului vulnerabil

citu_sedinta_de_guvern.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Florin Cățu: ”Reducerea TVA la facturi ar fi o măsură permanentă pentru o problemă temporară”

Premierul Florin Cîțu nu ia în calcul eliminarea sau reducerea TVA-ului din facturile de energie din perioada de iarnă, așa cum a solicitat Asociația Furnizorilor de Energie, ca soluție pe termen scurt, considerând că o astfel de măsură este dificilă prin implicațiile sale ulterioare. 

Totodată, Cîțu a precizat că are în atenție un sprijin din partea statului, prin compensarea unei părți din facturi.

Asociația Furnizorilor de Energie din România a făcut propuneri atât pentru termen scurt - reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei, precum și acoperirea parțială a facturii de utilități prin aplicarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil, cât și pe termen lung - implementarea măsurilor de creștere a eficienței energetice, adoptarea unor măsuri legislative pentru promovarea construcției de noi capacități de producție și urgentarea deciziei privind exploatarea gazelor din zona economică exclusivă a României la Marea Neagră. În România sunt peste 400.000 de gospodării „vulnerabile”. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, acestea ar putea beneficia de prevederile acestei legi. 

”Vrem să fie mai mulţi beneficiari, dar rezultatul îl voi prezenta după discuţiile cu prim-ministrul”, a mai spus Raluca Turcan.