Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Între teama de înfometare și teama de moarte, puțin probabil ca omul să aleagă suta de lei" - sociologul Gelu Duminică

Persoanele care se vor vaccina anti-covid vor primi bonuri de masă în valoare de 100 lei. Cei deja imunizați se vor putea înscrie la o loterie cu premii în bani a cărei primă extragere ar urma să aibă loc în octombrie. Sunt măsuri luate de Guvern în încercarea de a crește rata de vaccinare. Sociologul Gelu Duminică nu se așteaptă la rezultate spectaculoase și este de părere că banii puteau fi folosiți pentru a informa preotul, învățătorul sau cadrul medical dintr-o comunitate despre beneficiile vaccinului astfel încât ei înșiși să se imunizeze și, la rândul lor, să-i convingă și pe alții.  

Pentru că vaccinarea bate pasul pe loc, iar valul 4 al pandemiei cauzat de tulpina delta a coronavirusului începe deja să se vadă și în România, Guvernul încearcă să încurajeze imunizarea anti-covid prin stimulente financiare. Este vorba despre tichete de masă în valoare de 100 de lei și posibililitatea înscrierii la o loterie cu premii în bani pentru cei care sunt vaccinați. De alocația de hrană vor beneficia doar cei care se vor imuniza cu schemă completă după intrarea în vigoare a ordonanței. Măsura nu se aplică nu retroactiv.

100 de lei înseamnă ceva pentru cei care au teama de înfometare, explică sociologul Gelu Duminică. El nu se așteaptă la o creștere considerabilă a dorinței de vaccinare și spune că banii ar fi mai bine cheltuiți pe informarea profesorilor, preoților, cadrelor medicale sau a asistenților sociali așa încât să se vaccineze și să-i convingă și pe alții:

"Între teama de înfometare și teama de moarte, pentru că principalul argument de a nu se vaccina este vaccinul le face rău, că vor muri, că vor rămâne impotenți, că vor ajunge în iad, puțin probabil ca omul să aleagă suta de lei. Eu mai degrabă aș fi investit mult mai mult în formarea cadrelor didactice pe subiect, în formarea medicilor de familie, în formarea asistenților sociali care lucrează la nivelul comunităților, în formarea preoților pe subiect astfel încât:

  1. ei înșiși să se vaccineze și să înțeleagă beneficiile vaccinării
  2. să se transforme, inclusiv contra cost dacă este cazul, în transmițători de informație la nivel comunitar

Eu îmi închipui ce se întâmplă cu un om simplu, de la nivelul unei comunități, în momentul în care vede că în comunitatea lui, oamenii deștepți și cu carte, la care el se uită cu admirație și cu respect, respectiv preotul, medicul, asistenta medicală, asistenta socială, învățătorul, îi spun să nu creadă în vaccin că e o prostie. (...)

Problema nu e a receptorului niciodată. El decodifică, în funcție de capacitățile sale, mesajul oferit de emițător. Faptul că emițătorul a venit și a vorbit într-un limbaj de lemn și a promovat discursul prin cel mai puțin credibil personaj: politicianul, prim-ministrul, logic că nu l-a făcut pe receptor decât să-și întărească slaba încredere. Pentru că pe lângă faptul că el nu credea cine a venit și i-a spus? Ăla pe care îl consideră mincinos, ăla pe care îl consideră hoț, ăla pe care îl consideră corupt, ăla despre care crede că niciodată nu l-a interesat de el. Dumneavoastră ați avea încredere în cineva în care nu ați avut încredere istoric? Nu!"