Declin demografic și populație din ce în ce mai îmbătrânită. „Suntem în pericol și trebuie luate măsuri”

Declinul demografic și îmbătrânirea populației continuă în România. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, la 1 ianuarie 2021, populația rezidentă a țării era de puțin peste 19 milioane de locuitori, în scădere cu 142.600 de persoane faţă de 1 ianuarie 2020. Cauzele principale ale acestui fenomen sunt sporul natural negativ și intensificarea fenomenului de emigrare. „Economia și piața forței de muncă sunt afectate de acest trend. Este nevoie de măsuri urgente”, atrage atenția la RFI profesorul de economie Mircea Coșea.

La 1 ianuarie 2021, populația rezidentă a României era de 19,186 milioane de locuitori, în scădere cu 142.600 de persoane faţă de 1 ianuarie 2020. Cauzele principale sunt sporul natural negativ și fenomenul de emigrare, după cum reiese din datele Institutului Naţional de Statistică, citate de Agerpres.

Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 1 ianuarie 2020, remarcându-se creşterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 de ani şi peste). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 120,8 (la 1 ianuarie 2020) la 123,9 persoane vârstnice la 100 de persoane tinere (la 1 ianuarie 2021)”, se menţionează în comunicatul INS.

În plus, ponderea populaţiei de 0-14 ani în total a înregistrat o scădere de 0,1 puncte procentuale (de la 15,7% în 2020 la 15,6% la 1 ianuarie 2021), în timp ce ponderea populaţiei de 65 de ani şi peste în total populaţie a înregistrat o creştere de 0,4 puncte procentuale (de la 18,9% în 2020 la 19,3% la 1 ianuarie 2021).

INS mai menţionează că România continuă să fie o ţară de emigrare, acest fenomen constituind cea de-a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Soldul migraţiei internaţionale în anul 2020 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu aproape 29.000 de persoane.

Coșea: Suntem într-un pericol evident și ar trebui luate măsuri

Profesorul de economie Mircea Coșea atrage atenția că „amandouă fenomenele (n.r. îmbătrânirea populației și emigrarea) sunt nocive pentru economie. Gradul de suportabilitate a fost depățit pentru economie. Suntem într-un pericol evident și ar trebui luate măsuri”.

În ceea ce privește migrația, Coșea subilizază că „trebuie înțeles că românii nu pleacă din țară pentru bani, ci în primul rând pentru condiții de trai superioare. Avem zone mari în țară fără canalizare, apă curentă, drumuri. Deci, condițiile de viață din România sunt greu de suportat de către oameni care au văzut ce înseamnă Occidentul”.

Profesorul aduce în discuție exemplul medicilor ale căror venituri au crescut, dar exodul lor a continuat pentur că oamenii caută condiții de viață superioare.

În ceea ce privește îmbătrânirea populației, „orice politică demografică luată acum nu ar aduce rezultate decât într-un deceniu sau două. Nu există în acest moment măsuri de încurajare a creșterii demografice”, spune Mircea Coșea care crede că situația poate deveni îngrijorătoare în câțiva ani.

În tot acest context, crește numărul de lucrători extracomunitari care vin să lucreze în România. Profesorul în economie afirmă că „este un proces general, care s-a petrecut în lume încă de la al doila război mondial. Problema lucrătorilor extracomunitari este o teamă la nivelul societății la nivel comportamental. În orice caz, trebuie să ne obișnuim cu numărul tot mai mare de lucrători extracomunitari”.

Ascultă:

 
Profesorul de economie Mircea Coșea, despre piața forței de muncă