Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine a avut Covid-19 la începutul pandemiei este mai rezistent la varianta Delta față de cei vaccinați

covidu.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Bolnavii care au avut Covid-19 și s-au recuperat în timpul primelor luni ale pandemiei au şanse mai mici să ia varianta Delta decât cei ce au primit ambele doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech.

Concluziile aparțin celei mai mari analize în timp real din lume, realizată pentru a compara imunitatea naturală – dobândită în urma unei infecţii anterioare – cu protecţia oferită de unele dintre cele mai bune vaccinuri disponibile în prezent. Aceasta arată că reinfectările sunt mult mai puţin comune decât se estimase iniţial, notează Bloomberg citat de „Ziarul Financiar”.

Aceste rezultate, obţinute de un grup de cercetători din Israel, vin în contrast cu studiile efectuate în primele faze ale pandemiei, care au susţinut că inocularea prezintă un grad mai bun de protecţie prin comparaţie cu o infecţie anterioară, însă studiile citate de publicaţia americană nu au putut lua în calcul varianta Delta.

Totodată, datele reprezintă veşti bune pentru pacienţii care au trecut cu succes peste COVID-19, însă scot în evidenţă provocările pe care le implică măsurile de controlare a pandemiei.

Persoanele vaccinate cu ambele doze create de Pfizer/BioNTech au avut de şase ori mai multe şanse de a fi infectaţi cu varianta Delta şi de şapte ori mai multe şanse să dezvolte un caz simptomatic decât cei care şi-au revenit în urma bolii.

Analiza demonstrează că imunitatea naturală oferă o protecţie mai lungă şi mai puternică împotriva infecţiei, cazurilor simptomatice şi spitalizărilor generate de varianta Delta”, explică oamenii de ştiinţă.

De asemenea, rezultatele mai arată că protecţia oferită de o infecţie anterioară tinde să îşi piardă în timp din eficienţă. Riscul unei infecţii cu varianta Delta pentru o persoană vaccinată este în prezent de 13 ori mai mare decât dezvoltarea unei a doua infecţii în perioada ianuarie-februarie 2021. Totuşi, vaccinarea cu cel puţin o doză a persoanelor infectate anterior pare să stimuleze nivelul de protecţie.

Aceste date citate de Bloomberg au apărut prima dată pe portalul „medRxiv” şi nu au fost revizuite de alţi specialişti în domeniu.