
Social
Ziua Limbii Române, marcată în R.Moldova
img.png

De dimineață, a fost oficiată liturghia la Cimitirul Central din str. A. Mateevici, după care scriitoarea și criticul literar, Maria Pilchin a prezentat o pledoarie dedicată poetului Alexei Mateevici. A urmat și un recital de poezie cu genericul ”Odă limbii române". Ceremonia de inaugurare a sărbătorii naționale este anunțată pentru ora 10:00, cu depuneri de flori la Monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei, după care, pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică va avea loc un program artistic la care vor participa autoritățile municipale, dar și membri ai Uniunii Scriitorilor din R.Moldova.
La ora 10:25 va avea loc spectacolul literar-muzical cu genericul ”Umbra unui vis", cu participarea actorului Nicolae Jelescu și a folkiștilor Viorel Burlacu, Maria Mocanu și Victor Buruiană. Ulterior, un recital cu genericul ”Sfântă ni-i casa", susținut de Cristofor Aldea Teodorovici. Șirul evenimentelor va continua cu prezentarea teatralizată a operei marilor clasici, consacrată limbii române, ora 12:00-12:30, cu participarea Teatrului-laborator ”Arta și gândul".
Autoritățile municipale promit să fie respectate măsurile sanitare, în timpul evenimentelor. Pe parcursul zilei, voluntarii Centrului Municipal de Tineret vor distribui dezinfectant și măști de protecție participanților. Precizăm că, primarul capitalei, Ion Ceban, a criticat autoritățile centrale după ce au organizat parada, dar și mai multe evenimente în Piața Marii Adunări Naționale, cu prilejul Zilei Independenței.”Ceea ce s-a întâmplat în centrul orașului ține de teatrul absurdului”, a declarat primarul Capitalei. Să spunem că, de Ziua Independenței, mii de oameni au venit să participe la evenimentele din centrul orașului. Mulți dintre ei nu purtau masca de protecție și nici distanța socială nu a fost respectată. Cei prezenți pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, printre ei și președinții României, Ucrainei, Poloniei, dar și Maia Sandu, președinta R.Moldova, nu au purtat mască de protecție.
Primăria a anunțat că evenimentele ce urmau să aibă loc de Ziua Limbii Române, cu începere de la ora 15.00, au fost amânate.
Recent, Academia de Științe a lansat un apel în adresa autorităților centrale prin care solicită ca să fie modificată Constituția, astfel încât limba de stat să fie numită limba română. Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, care dețin majoritatea în Parlament, susțin că deocamdată nu pot veni cu o asemenea inițiativă în Legislativ întrucât nu au voturile necesare. PAS are 63 de mandate, ori pentru modificarea Constituției e nevoie de 67 de voturi. Socialiștii și comuniștii sunt categoric împotriva modificării Constituției.
DIn 1989, ziua de 31 august a fost denumită diferit de politicienii moldoveni, fie ”Ziua Limbii Române” sau ”Ziua Națională a Limbii”, ”Limba Noastră” sau ”Ziua Limbii de stat”. După Marea Adunare Naţională de la Chişinău din 27 august, unde sute de mii de moldoveni ceruseră proclamarea limbii române ca limbă de stat şi revenirea la grafia latină, la 31 august 1989 Sovietul Suprem al R.S.S. Moldoveneşti adoptă Legea prin care se conferea limbii moldoveneşti statutul de limbă de stat. Se hotărâ, de asemenea, printr-o alta lege, abandonarea grafiei chirilice şi revenirea la alfabetul latin. La 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoare naţională ”Limba noastră cea română”.
Magistrații Curții Constituționale au decis, în 2013, că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română și că textul Declarației de Independență, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme. În noiembrie 2018, deputații democrați, socialiști și comuniștii au votat împotriva introducerii pe ordinea de zi a proiectului privind modificarea Constituției și introducerea sintagmei ”limba română”. Astfel, inițiativa avizată de Curtea Constituțională și aprobată de Guvern privind modificarea articolului 13 din Constituție, a fost respins.