Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, penultima din UE la vaccinare - tot pe aici stăm la educație și consum cultural

romania_ue.png

Sursa imaginii: 
multimedia.europarl.europa.eu

Vestea bună este că peste 256 de milioane de adulți din UE sunt vaccinați cu o schemă completă, ceea ce înseamnă 70% din populația adultă, după cum a anunțat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vestea proastă este că România nu a ajuns nici măcar la jumătatea acestui nivel și, în clasamentul vaccinării, românii se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, devansând doar Bulgaria.

Rata vaccinării este o oglindă nemiloasă pusă în fața României. 

Iar problema nu este doar una de ordin medical – sau, să spunem, militar, dacă e să ne uităm la uniforma  coordonatorului procesului de vaccinare.

Desigur, problema este politică, pentru că vorbim, în cele din urmă, despre încrederea cetățenilor în autoritate. Este o notă de plată care vine din urmă, după ani și ani de promisiuni neonorate și speranțe neîmplinite. 

Mulți oameni răspund acum apelului autorității cam la fel cum autoritatea a răspuns, în timp, nevoilor lor: prin ignorare sau prin încercarea de a păcăli sistemul, inclusiv apelând la rețelele de corupție care furnizează adeverințe false.

Că o astfel de atitudine îl pune pe fiecare dintre ei în pericol dar și pe cei din jur, e o altă latură a discuției.  

 

O problemă de educație

Pentru că aici intervine o problemă mai profundă a societății noastre, care depășește cadrul politic – vorbim despre carențe în ce privește dezvoltarea socială, educația și nivelul general de civilizație.

Suntem printre ultimii la vaccinare așa cum suntem și ultimii la consumul cultural – potrivit barometrelor europene: 60% dintre ai  noștri nu citesc, nu merg la teatru, la cinema la muzee.

Înainte de pandemie, elevii români se aflau pe ultimul loc în UE la testele de citire PISA și pe penultimul la matematică, înaintea celor din ... ați ghicit, Bulgaria!

Românii se află cu mult sub media europeană în privința consumului de produse destinate igienei și de asemenea, pe ultimele locuri în privința reciclării deșeurilor.

Stăm însă foarte bine la frecvența consumului intens de alcool, pe locul doi în clasamentul UE.  

În schimb, Indexul Alfabetizării Media pe anul 2021, realizat de Open Society, plasează România, de asemenea, pe penultimul loc printre statele membre ale Uniunii Europene, devansând doar ( din nou...) Bulgaria. 

Clasamentul ia în considerare mai mulți indicatori, printre care ultima evaluare PISA la capitolul citire, procentul populației cu studii universitare sau gradul de încredere în concetățeni.

Potrivit autorilor studiului, cu cât gradul de alfabetizare media este mai scăzut, cu atât societățile sunt mai vulnerabile la dezinformare și la teoriile conspirației.

Iar vaccinarea anti- COVID 19 nu este nici pe departe prima campanile ratată în România. 

Începută în 2008, vaccinarea anti-HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru fetițele de 11-14 ani, s-a dovedit un eșec. Zeci de mii de doze au fost aruncate doar în primul an al campaniei.  Și, potrivit datelor Ministerului Sănătății,  în ultimul deceniu, acest eșec a avut ca rezultat moartea a 17.000 de femei din cauza cancerului cervical.

Epidemia de rujeolă din anii 2016-2019 a făcut și ea numeroase victime printre copiii nevaccinați. Conform datelor UNICEF, în această perioadă, s-au înregistrat peste 18.000 de cazuri de rujeolă, soldate cu 64 de decese. Marea majoritate a îmbolnăvirilor s-au produs în cazul copiilor nevaccinați.

Toate acestea indică problemele profunde din societatea românească, care ne țin încă departe de Europa civilizată.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 1 septembrie 2021