Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irina Zamfirescu, ActiveWatch: Opoziția nu se face prin referendumuri de demitere

irina_zamfirescu_foto.jpg

Irina Zamfirescu, ActiveWatch: Opoziția nu se face prin referendumuri de demitere. Image source: arhiva personală/Irina Zamfirescu

PSD a anuntat că a încheiat un protocol de colaborare şi parteneriat cu alte patru partide pentru strângerea de semnături şi organizarea de alte acţiuni în vederea organizării referendumului şi demiterii primarului Sectorului 1, Clotilde Armand.  Până acum Marcel Ciolacu a precizat că au fost strânse 20.000 de semnături pentru organizarea referendumului.

Protocolul a fost semnat cu Partidul Pro România, Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) - PPUSL, Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) şi Partidul Ecologist Român (PER).  
Cat de legitim este acest demers? Si cat de usor se poate demite un primar? Andreea Orosz a discutat cu Irina Zamfirescu de la ActiveWatch.

Irina Zamfirescu: Cred că este prima dată când aud că niște partide politice se coalizează și se urnesc să strângă semnături pentru demiterea unui primar. 
De obicei acesta este apanajul cetățenilor atunci când sunt extrem de nemulțumiți de activitatea edilului din comunitate. Legea prevede niște mecanisme și niște instrumente prin care un primar poate fi demis. Ar trebui să fie strâns un anumit procent din populația cu drept de vot din unitatea administrativ respectivă, care ar permite organizarea referendumului. 

Din ce știu eu, trebuie să treacă și pe la prefect înainte de a se stabili dacă facem sau nu referendumul local pentru demitere. Iar la participarea la referendumul local ar trebui să existe un procent minim de participanți din comunitatea de unde se dorește înlăturarea primarului. E un proces lung, anevoios și destul de costisitor. 

Dar din nou, din punctul meu de vedere este un instrument eminamente al cetățenilor altfel decât înregimentați politic. Să vină din partea partidelor politice acest efort mi se pare un pic periculos pentru că îl mutăm din sfera 100% cetățenească într-o sferă de opoziție politică. Partidele politice au avut, au și vor avea alt tip de instrumente prin care să poată să gestioneze relația cu partidul care se află la guvernare, ele fiind în opoziție.  E un pic ciudat pentru că împrumută din instrumentele noastre, ale oamenilor care nu sunt membrii de partid.

Reporter: Practic se amestecă lucrurile?
IZ: Se amestecă lucrurile. Mi se pare cel mai trist în condițiile în care unul dintre vârfurile de lance din această campanie este chiar fostul edil șef al Sectorului 1. Acest termen cred că pentru mine definește cel mai bine această situație.

Mesajul către populație este foarte amestecat în momentul de față. Pare că vrea din nou să fie primarul Sectorului 1, dar și situația în sector este cum este. Riscul pe care eu îl văd aici este că orice critică care va fi adusă la adresa actualului primar al Sectorului 1 va fi catalogată rapid în zona celor care strâng semnături și automat din opoziția politică, nu aia civică, curată, cetățenească.

E destul că până acum am avut în tot acel conflict referitor la situația gunoaielor din Sectorul 1 cetățeni care își manifestau nemulțumirea cu privire la situația salubrizării din Sectorul 1, înainte să existe această coaliție politică ce strânge semnături, exista această reacție în mediul online, să fii catalogat drept membru de partid din partidul de opoziție față de cel al primarului.

Bănuiesc că acest demers va fi cu atât mai accentuat în perioada următoare. Mi se pare că e un deserviciu pe care aceste partide și-l fac. Îmi imaginez că vor exista persoane care vor fi rezervate să își mai manifeste public nemulțumirea față de primar ca să nu fie catalogat drept membru de partid.

Este această situație amestecată, pe care o tot vedem în România din păcate. Nu știi ce e demers civic. Uneori nu știi care e demersul unei organizații neguvernamentale. Nu știi care e demersul unui partid politic. Toate lucrurile sunt extrem de amestecate. Toată lumea este extrem de pasionată pe subiectele din zona administrației publice locale.

Rep: Se pune problema în ce măsură mai sunt relevante alegerile dacă o dată înfrânt nu accepți înfrângerea și faci tot posibilul să întorci rezultatul..
IZ: În condițiile în care legal se permite ca chiar și la mai puțin de un an de la momentul în care a fost depus jurământul, asta e. Nu mi se pare neapărat că ștergem relevanța alegerilor în acest context. Mi se pare că e un instrument bun. 

Îmi pot imagina o situație într-o comunitate în care oamenii din comunitatea respectivă, teoretic, într-un an își pot da seama de direcția pe care un primar o ia. Și după un an, înainte de al doilea an de mandat, mai ai timp să repari un pic, să întrerupi un mandat pe care comunitatea îl consideră neprielnic pentru ce își doresc oamenii la ei în comunitate. 

Problema nu e neapărat de timp (timing). Problema ține de forțele politice care s-au raliat unui demers și unor instrumente care nu sunt specifice partidelor politice. Opoziția nu se face prin referendumuri de demitere. Partidele politice își arată nivelul pe popularitate într-o comunitate la vot, nu la mecanismul opus, respectiv strângerea de semnături împotriva unei persoane care se află în exercițiu. 

 
Irina Zamfirescu de la ActiveWatch, intervievată de Andreea Orosz