
Social
Cât timp vor rămâne școlile deschise la cum crește numărul cazurilor covid?
scoala.jpg

La o rată de peste 6 cazuri de covid la mia de locuitori, școlile se închid, inclusiv pentru elevii vaccinați. Până la atingerea acelui prag, toți elevii vor merge fizic la cursuri au anunțat miniștrii Educației și Sănătății. Masca rămâne obligatorie la interior, dar autoritățile s-au răzgândit în privința măștilor textile care vor fi permise cu condiția să acopere bine nasul și bărbia. Inițial ministra Ioana Mihăilă spunea că vor fi acceptate doar măști medicale.
Dacă un copil de clasa a VI-a sau mai mic se îmbolnăvește de covid, toată clasa trece în on-line, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative. În cazul celor din clasele mai mari, copiii vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot continua să înveţe faţă în faţă.
În primăvară, școlile au rămas deschise, pentru toți elevii, până la rata de infectare de 1 la mie. În condițiile în care tulpina delta a coronavirusului e de 2 ori mai infecțioasă, Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la universitatea Babeș Bolyai, explică la RFI cât de "sănătoasă" este păstrarea școlilor deschise până ce incidența îmbolăvirilor ajunge la 6 la mie. În opinia sa, din cauza creșterii numărului de cazuri, din octombrie se va reveni la învățământ online:
Răzvan Cherecheș: Autoritățile mizează pe faptul că avem un procent de vaccinare de aproape 30%. Dar acest procent nu este nicăieri destul ca să garanteze protecția, mai ales în școli, unde procentul celor vaccinați este semnificativ mai mic decât în populația generală pentru că copiii până la 12 ani nu sunt eligibili. Dacă în școli am fi avut toți profesorii vaccinați și 80% - 90% din tinerii peste 12 ani vaccinați, atunci rata de incidență de 6 la mie ar fi fost corectă. Așa tot ce face e să mențină școlile deschise. Școlile sunt ca un catalizator al transmiterii virusului în comunitate. Dacă în comunitate există virusul, e ca și cum ar fi accelerat în interiorul școlii. Tinerii interacționează între ei și și pe urmă pot să transmită acasă, plus mișcarea tinerilor prin oraș.
Dacă s-ar fi adăugat măsuri suplimentare față de primăvară, cum ar fi ventilație în toate sălile de clasă care să schimbe aerul de mami multe ori pe oră, dacă s-ar fi introdus testare săptămânală pentru toți copiii și pentru toate cadrele didactice, dacă s-ar fi asigurat distanța, atunci incidența de 6 la mie din comunitate ar fi fost ok. Dar în condițiile în care ventilația nu este asigurată, testarea nu este asigurată, purtarea măștii a rămas ca în primăvară, ba mai mult, în unele spații interioare, spre exemplu sălile de sport, nu se poartă în toate contextele mască și sunt premise și măștile textile care asigură o protecție mai mică decât măștile chirurgicale, incidența de 6 la mie se înscrie pe sintagma să ținem școlile deschise cu orice preț, doar că acest preț va fi plătit de către comunitate prin cei care se vor infecta.
Reporter: Cât timp credeți că vor rămâne școlile deschise? Prognoza autorităților e în jur de 2000 de cazuri la mijlocul lunii septembrie. Avem deja aproape 1500 de cazuri.
RC: Cazurile vor continua să crească. Nu este limită de sus. Ca să ajungem la platou sau să înceapă valul să scadă ar trebui luate măsuri. În condițiile în care avem valul în creștere, iar autoritățile nu iau nicio măsură în perioada următoare, ba mai mult, urmează Untold, începerea școlii, care este în condiții mai permisive decât în primăvară, rata de incidență și numărul de cazuri noi vor continua să crească. 2000 de cazuri e o proiecție conservatoare. Dacă nu se iau măsuri va continua să crească fără probleme. Mai mult, creșterea datorată începerii școlii o vom vedea abia la începutul lunii octombrie pentru că există perioada de latență cam de două săptămâni.
Rep: Cât timp credeți că vor rămâne școlile deschise, o lună, mai mult?
RC: Părerea mea este că undeva în luna octombrie se va trece înapoi în online. Ați văzut că peste vară ministerul educației nu a oferit cursuri, tehnologie și suport pentru educația online. S-a bazat că totul va fi ok dacă chiar ne dorim cu adevărat. E gândire magică. Dacă școala începe în 15 septembrie, undeva la două săptămâni vor continua să se accelereze numerele, iar prin luna octombrie probabil că se va ajunge la online.
"Își va asuma ministerul educației răspunderea pentru simptomele severe, internările și decesele profesorilor și ale elevilor?"
Rep: În condițiile în care România are o artă de vaccinare sub 30%, câți copii se vor infecta după deschiderea școlilor, având în vedere că masca este obligatorie la interior, dar nu se vor face testări periodice în rândul copiilor și profesorilor?
RC: Orice proiecție se face acum are foarte multe variabile de luat în calcul. În momentul de față depinde de cum se aplică regulile în școlile respective. Ați văzut că un secretar de stat de la ministerul educației a avut o întâlnire în spațiu închis cu peste 30 de inspectori școlari fără mască și fără distanțare. Asta cred că a fost în Iași. Abordarea ministerului educației mi se pare una iresponsabilă și cinică. Ministrul educației a spus că l-a anunțat și pe domnul Arafat și dacă va fi cazul va scoate chitanțierul. Nu e vorba despre amendă. Este vorba despre atitudinea și despre viziunea pe care o transmite ministerul referitor la respectarea regulilor. Dacă mesajul este că regulile sunt respectate de ochii lumii, dar fără să ne agităm, vom avea infecții din cauza lipsei de disciplină și a lipsei de complianță a unor cadre didactice sau a unor elevi care își vor da jos masca în spații închise, își va asuma atunci ministerul educației răspunderea pentru simptomele severe, internările și decesele profesorilor și ale elevilor?
În ceea ce privește până unde poate să crească, sunt extrem de îngrijorat. Nu cred că există o limită de sus. În acest val, în comparație cu valurile de până acum, numărul de copii care ajung să fie internați pe terapie intensivă este semnificativ mai mare. În toate țările în care valul patru este în plină desfășurare vedem că tot mai mulți copii ajung să fie internați pe terapie intensivă din cauză că tulpina delta este semnificativ mai infecțioasă. Nu sunt simptomele mai severe, dar mai mulți copii ajung să fie infectați. Copiii nu pot fi vaccinați în acest moment și nu am avut niciun fel de campanie de informare și educare a tinerilor de peste 12 ani și a părinților lor privind vaccinarea. Ministerul educației ar fi trebuit să fie foarte activ pe partea asta. Nu s-a făcut nimic. Nu s-a făcut niciun fel de campanie de stimulare a vaccinării în rândul profesorilor. Ar fi trebuit făcute întâlniri cu profesorii din fiecare școală din țara aceasta, cu specialiști în sănătate publică și boli infecțioase, care să le răspundă întrebărilor, astfel încât oamenii să ia o decizie legată de vaccinare care să fie bazată pe dovezi științifice, nu pe zvonuri și tot felul de invenții de pe internet.
Sfaturi pentru părinți: Să fie vigilenți, să se asigure că în școală regulile sunt respectate cu sfințenie
Rep: Școlile se vor deschide acum în faza de creștere accelerată a valului al patrulea al pandemiei. Așa cum spuneați, varianta delta pune în pericol elevii, dar și profesorii din cauza mare de contagiozitate. Mai mult, în România gradul de vaccinare este mult prea mic, infim în cazul copiilor. Ce sfat le dați părinților?
RC: E greu de spus. Copiii au un risc mic de a dezvolta simptome severe. Există, dar e un risc mic. Purtarea măștii în permanență în toate spațiile închise trebuie să fie obligatorie. Părinții trebuie să fie vigilenți. Trebuie să se asigure că conducerea școlii respectă regulile cu sfințenie și le iau în serios, nu le relativizează. Ați văzut că au fost școli, cred că în București, unde profesorii au ținut, împreună cu direcțiunea, petreceri fără măști și s-au infectat unii pe alții. Trebuie să se asigure că regulile sunt respectate. Știu că asta ține de ministerul educației, dar e vorba despre copiii lor. Distanțarea nu știu în ce măsură e posibil să fie obținută. Trebuie avută o discuție cu școala vis-a-vis de partea de ventilație. Sunt conștient că e extrem de scump să asiguri ventilație, dar măcar ventilație pasivă. Geamurile să rămână deschise în permanență dacă se poate, chiar cu riscul ca elevii să stea cu căciuli și cu geci pe ei. Ventilația scade din intensitatea norului de aerosoli și scade probabilitatea de infecție.
Rep: România este țara unde oamenii se tem să nu îi tragă curentul. Geamurile deschise pe care și ministrul sănătății și le dorește cvasi permanente, credeți că vor fi o soluție acceptată?
RC: Noi le facem pe toate în ceasul al treisprezecelea, nu al doisprezecelea. Curentul nu există. Singura situație în care curentul afectează este dacă cineva are o sinuzită și stă într-un aer rece, într-un vânt rece. De altfel, mișcarea aerului este perfect naturală și nu afectează. Orice medic care spune că există curent ca și manifestare și că afectează sănătatea oamenilor, e ignorant și nu știe ce vorbește. E nevoie de implicarea tuturor, a medicilor de familie, a medicilor specialiști, a profesorilor, a ministerelor. Din nefericire suntem într-o situație în care vedem din partea ministerului educației o atitudine relaxată și detașată. Primul ministru transmite semnale de festival în această perioadă. Părinții au motive extrem de de îndreptățite să fie îngrijorați.