Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prețul energiei explodează în toată Europa, iar în România se produce furtuna perfectă

energie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Valul scumpirilor mătură întreaga Europă și nu numai. Iar în România, câteva probleme interne se adaugă la conjunctura globală nefavorabilă, generând o furtună perfectă.

De la început, un lucru e clar: creșterea prețurilor la energie este departe de a fi o problemă pur românească.

În Spania, de exemplu, prețurile la electricitate au explodat în ultimele luni. Fenomenul este pus de experții spanioli pe seama mai multor cauze: dependența țării de gazele naturale, care devin din ce în ce mai scumpe, costul certificatelor de CO2 pentru combaterea schimbărilor climatice, reglementarea ineficientă a prețurilor la electricitate și creșterea bruscă a cererii în timpul valului de căldură.

Presa belgiană anunță de asemenea că prețurile energiei ar putea crește cu până la 130 EUR în anul următor pentru clienții cu un contract variabil, a avertizat autoritatea de reglementare federală.

Aproximativ 40% din gospodăriile belgiene au un contract de acest tip. Făcând o comparație între august 2019 și august 2020 - un august normal și unul foarte anormal, jurnaliștii belgieni constată o creștere medie a facturii pe gospodărie de 84 EUR pentru gaz și 49 EUR pentru energie electrică.

Acum, față de 2020, creșterea a fost de 111 EUR pentru gaze și 70 EUR pentru electricitate.

Și în Grecia, gospodăriile și companiile se confruntă cu creșteri semnificative ale facturilor, de până la 50%, după ce prețurile engros ale energiei electrice au depășit toate recordurile în luna august.

La explicații trebuie adăugați și factorii geopolitici, crede publicația Kathimerini.

Rusia face presiuni

Gazprom, compania rusă care este principalul furnizor de gaze naturale al UE, a decis să nu furnizeze gazul suplimentar de care Europa are nevoie înainte de sezonul de iarnă pentru a face presiuni asupra membrilor UE să aprobe conducta Nord Stream 2.

Aceasta, adăugată la cererea mai mare de gaze naturale lichefiate de către țările asiatice, au ridicat prețurile de import la 48 EUR pe megawatt-oră de la 25 EUR în luna mai.

Astfel că prețurile energiei electrice pe piețele angro europene au luat foc și acum depășesc cu mult 100 de euro pe megawatt-oră, cu cele mai mari prețuri în Balcani și Ungaria: 155 de euro pe MWh în Bulgaria, 145 de euro în Serbia, 125 de euro în Croația și Slovenia, și 115 € în Ungaria și România.

Dar Grecia este cea mai scumpă piață a energiei electrice, cu 157 EUR pe MWh, o creștere de 70% de la începutul anului.

În Marea Britanie, retailerul energetic Igloo Energy Supply Ltd, își va crește prețurile pentru a doua oară în această vară, pentru a încerca să facă față prețului crescut al gazului natural. Astfel că milioane de gospodării vor plăti prețuri mai mari în această iarnă.

Este cel mai recent exemplu de inflație energetică globală care lovește consumatorii pe măsură ce economiile se deschid după restricțiile impuse de criza coronavirusului, comentează Bloomberg.

În nordul Italiei, un vârf de 145 de euro pe megawatt oră a fost atins luni pe bursa de energie, față de un maxim de 132 de euro atins în Franța în aceeași zi, scrie ziarul francez cu profil economic Les Echos. Spre comparație, în august 2019, înainte de criza Covid, un megawatt oră de energie electrică se tranzacționa cu aproximativ 40 de euro, în Franța.

Desigur, toate acestea nu pot fi decât o palidă consolare pentru consumatorul român, pe care îl interesează înainte de toate propria factură la gaz și electricitate.

Dar, dacă veni vorba de România, să observăm că la conjunctura globală nefavorabilă se adaugă câteva cauze interne: o liberalizare îndelung amânată și venită într-un context internațional defavorabil, un sistem energetic ineficient, nereformat  și afectat de lipsa investițiilor sau autorități de reglementare incapabile să apere interesul consumatorului în fața unor așa-numiți băieți deștepți.

Toate acestea, combinate cu fenomenele globale, dau furtuna perfectă, care se simte acum în facturile tuturor.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 2 septembrie 2021