Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Industria jocurilor video în România: cum poate face o femeie carieră în domeniu

Jocurile video sunt, de mult timp, un mod de petrecere a timpului liber tot mai preferat de către persoane din lumea întreagă, iar popularitatea lor este foarte mare și în România.

Aproximativ 8 milioane de români joacă jocuri video, conform unui studiu despre relația românilor cu jocurile video al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA). Iar jocurile sunt preferate aproape în mod egal de femei și de bărbați. Astfel că, în România,  52% dintre cei care se joacă jocuri video sunt bărbaţi şi 48% sunt femei.

Cu toate acestea, numărul femeilor care chiar lucrează în această industrie este relativ redus. Adelina Cojocaru, Senior Game Designer la Amber, cea mai importantă companie independentă de dezvoltare de jocuri din România, este cea care sfidează această regulă. Tânăra a început să lucreze în industrie testând jocuri, în timpul facultății, când o cunoștință a recomandat-o pentru un post la o companie care produce jocuri pentru PC. 

A fost ca o provocare pentru ea, mai ales că urma o facultate cu profil uman, dar a acceptat-o. a Și totuși, a rămas în industrie, a trecut prin mai multe departamente și companii și a realizat că poți avea nenumărate satisfacții punând umărul la crearea unor jocuri video. În prezent, lucrează în departamentul de producție al companiei Amber, cel mai mare studio independent de jocuri din Romania.

Mai mult, militează pentru ca mai multe femei să lucreze în industria jocurilor video deoarece, în ciuda impresiei că este o „lume a bărbaților”, crede că femeile pot avea contribuțiile lor importante. 

Pentru ea, meseria de game designer poate fi asemănată cu cea a unei actrițe care dă viață unui personaj. Este nevoie doar de imaginație. De exemplu, când a fost nevoită să facă baze militare pentru un joc, s-a bazat doar pe imaginație, pentru că văzuse numai în filme așa ceva. „M-am gândit că trebuie să fie niște băieți care să fie îmbrăcați ca niște militari, trebuie să aibă unde să doarmă, unde să mănânce și ce să păzească”, își amintește tânăra.

Adelina Cojocaru consideră că acest industria jocurilor video nu este cunoscută multor femei, multe dintre ele nu știu ce înseamnă un astfel de job și de aceea intervine și reticența lor cu privire la acest subiect. „În România, există o problemă de awareness. Părinții nu sunt conștienți, nici fetele nu sunt conștiente că există posibilități în domeniu să facă lucruri pentru care au skill-urile deja”, spune Adelina Cojocaru.

Amber Studio a lansat în luna martie campania #HerOwnGame care susține egalitatea de șanse în domeniu și are ca scop să încurajeze fetele să urmeze o carieră în industrie. „Scopul nostru este să le arătăm părinților, să îi educăm și să le explicăm că sunt joburi în industria jocurilor video care sunt stabile, exact ca oricare altele”, spune Adelina Cojocaru.

 

 

 

ZEIT ONLINE împreună cu parteneri media din 17 țări, printre care RFI România lansează o nouă ediție a cadrului de dialog „Europe Talks". Campania îi invită pe cetățenii din toate colțurile Europei să se angajeze în dezbateri transfrontaliere pe subiecte politice controversate. Toți participanții vor primi un partener de conversație dintr-un alt stat european și care are viziuni politice diferite. Discuțiile în tandem vor avea loc în engleză, în principal prin apeluri video, iar înscrierea se poate face aici: