Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa revine la școală – ce măsuri de protecție iau guvernele?

scoala.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Începutul lunii septembrie înseamnă, pentru cele mai multe state și regiuni ale Europei, și revenirea elevilor la cursuri.  La fel ca anul trecut, deschiderea anului școlar are loc sub semnul pandemiei. După o vară marcată de progresul variantei Delta, dar și de vaccinare, țările europene implementează diverse strategii, obiectivul declarat peste tot fiind acela de a menține școlile cât mai mult timp deschise. România ar putea învăța din experiența celorlalți, dat fiind că școala începe cu două săptămâni mai târziu decât în majoritatea țărilor europene.

Ziarul Les Echos ne propune o trecere în revistă a măsurilor luate în diferite țări europene pentru începerea școlii. Iar accentul pus pe prezența fizică indică o primă lecție valabilă pentru toți: educația online are limitele sale.

Aici, Franța a fost o excepție și în iarna trecută, când a menținut prezența față în față la școală. Acum, măsurile de protecție includ în special masca obligatorie în interiorul școlii primare, limitarea aglomerărilor și ventilația îmbunătățită.

În Belgia, începutul anului școlar este privit cu relativă încredere, excluzându-se, deocamdată, ipoteza revenirii  la sistemul „hibrid” (combinația între prezența fizică și predarea online).

În general, profesorii vor fi obligați să poarte masca pentru a se deplasa în jurul unității școlare, dar ar putea să o scoată pentru a preda. În învățământul superior, studenții vor trebui, de asemenea, să poarte mască, dar elevii din învățământul primar, primar și gimnazial nu vor fi obligați. Cu o excepție: regiunea Bruxelles și împrejurimile sale. Motivul: regiunea capitalei cunoaște o întârziere semnificativă a vaccinării, în special în rândul tinerilor.

În zona capitalei Germaniei, Berlin, toți elevii sunt obligați să poarte mască la cursuri și să efectueze teste antigen de două până la trei ori pe săptămână. Guvernul regional încearcă, în acest context, să accelereze vaccinarea adolescenților. Cu toate acestea, doar 15% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani ar fi vaccinați complet.

Sub control

În Anglia, acoperirea vaccinală ridicată a ținut până acum spitalizările sub control, în ciuda ridicării restricțiilor din 19 iulie. Începutul noului an școlar ar putea schimba dinamica și ar putea genera contaminări în creștere. Spre deosebire de Franța, vaccinarea adolescenților nu a fost încă aprobată, cel puțin pentru cei sub 16 ani. Astfel că principiul testării în masă este menținut.

 Elevii sunt obligați să facă teste antigen de două ori pe săptămână. Cu toate acestea, purtarea unei măști nu va mai fi recomandată, cu excepția anumitor circumstanțe speciale.

În Spania, însă, rata de vaccinare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani progresează rapid. Peste 63% dintre adolescenții din această grupă de vârstă au primit o doză și 18,3% sunt complet vaccinați, raportează „El Pais”.

Majoritatea măsurilor din anul trecut sunt valabile pentru începutul anului școlar, dar numărul de copii pe clasă va crește de la 20 la 25.

Subiectul începerii anului școlar este unul central și în Italia, mai ales că aici, elevii nu s-au mai întors la școală de la începutul epidemiei. Distanțarea socială de un metru între elevi, mască obligatorie de la vârsta de șase ani (dacă nu există distanțare) și asigurarea unei camere de izolare pentru cazuri suspectate de Covid – iată principalele măsuri.

Context incert

În Portugalia, școala se reia într-un context de sănătate incert, dat de creșterea numărului de cazuri. Măștile vor fi obligatorii pentru profesori și sunt impuse măsuri de distanțare.

Grecia, care a impus restricții în anumite zone turistice din cauza răspândirii virusului în această vară, a decis să amâne începutul anului școlar cu două săptămâni, până la 14 septembrie. Guvernul a declarat că prelungirea este necesară pentru ca familiile să se întoarcă în marile orașe după vacanțele de vară și să se izoleze în casele lor, înainte ca cei mici să se întoarcă la cursuri. Purtarea unei măști va fi obligatorie în toate spațiile interioare ale școlilor din întreaga țară.

Iată, pe scurt, măsurile luate pe cuprinsul Europei –  și multe dintre acestea sunt asemănătoare cu ceea ce se petrece la noi. Există însă ceva care ne deosebește: rata foarte slabă a vaccinării în România. Ce efecte va avea aceasta în sistemul de educație rămâne să constatăm în lunile ce urmează.

 
Eurocronica din 3 septembrie 2021