Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Sute de tancuri americane căzute în mâinile talibanilor”? Fals

intox.png

Sursa imaginii: 
© Les Observateurs de France 24

Un material video publicat de talibani în data de 30 august a.c. și apoi redistribuit foarte intens pe rețelele sociale, inclusiv de un deputat francez, pretinde că arată cum talibanii iau în primire zeci de vehicule militare lăsate în urmă de armata americană, în apropiere de aeroportul din Kandahar, al doilea cel mai mare aeroport al Afganistanului. Echipa Observatorilor postului francez France24demonstrează că este vorba despre un fals și că de fapt în imagini apar niște tancuri sovietice scoase din uz.

Imaginile din satelit arată că este vorba, într-adevăr, despre aeroportul din Kandahar, dar că tancurile sunt rămase acolo în urma invaziei Uniunii Sovietice din perioada 1979 -1989, de unde nu s-au mai mișcat de atunci și, cel mai probabil, sunt complet scoase din uz.

Armata americană a anunțat că a distrus cea mai mare parte a echipamentelor lăsate în urmă, dar nu se știu multe despre echipamentele cu care americanii au înzestrat armata fostului guvern de la Kabul, astfel încât foarte mulți internauți caută acum să documenteze ceea ce ei numesc ”comoara care a căzut ca pradă de război în mâinele talibanilor”.

Materialul video fals a fost distribuit și de deputatul francez Éric Ciotti, într-un  tweet în care face acest comentariu: "E scandalos! SUA a lăsat în mâinile teroriștilor sute de tancuri, elicoptere și alte vehicule militare”.

Mai mulți internauți îi atrag însă atenția politicianului francez că tancurile par a fi mai degrabă sovietice. ”Se văd acolo, de exemplu, modelele t-54 și T – 55, care se construiau la mijlocul secolului trecut”, explică pentru France24 Nicholas Drummond, veteran al armatei britanice și specialist în probleme militare.

 

Mai multe detalii aici