Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Octavian Jurma: Pandemia covid-19 din România se îndreaptă către furtuna perfectă

octavian_jurma_fb.jpg

Sursa imaginii: 
Octavian Jurma / Facebook

Rata mică de vaccinare, testarea deficitară, relaxările multe și măsurile de prevenție puține, plus criza politică, toate acestea îl fac pe medicul și cercetătorul Octavian Jurma să afirme că, în valul 4 al pandemiei, urmăm scenariul indian. În primăvară, India, țară cu peste 1.3 miliarde de locuitori, s-a confruntat, zilnic, cu sute de mii de infectări, pe fondul numeroaselor festivaluri religioase sau mitinguri politice fără niciun fel de măsuri sanitare.

Până la sfârșitul acestei luni, se vor înregistra peste 4.000 de noi infectări zilnic, estimează medicul și cercetătorul Octavian Jurma. El acuză politizarea pandemiei la toate nivelurile, inclusiv în ceea ce privește predicțiile făcute de Institutul Național de Sănătate Publică: cifrele sunt corecte politic, dar departe de realitate, constată el. Peste 1.500 de cazuri au fost raportate vineri, 3 septemrbie, bilanț care, conform celor mai pesimiste estimări ale INSP, era așteptat abia la mijlocul lunii. "Predicțiile ultra-optimiste pentru valul 4 au permis Guvernului să nu ia nicio măsură" mai spune Octavian Jurma.    

 

Avem o situație în care ne-am asigurat o furtună perfectă: avem o pandemie lăsată să evolueze liber, aproape fără nicio restricție, avem o relaxare maximă peste tot, avem o negare la nivelul clasei politice, avem o criză politică, avem o reticență foarte mare de a merge la spital în fazele timpurii ale bolii când e ușor de tratat. În plus, oamenii care nu se duc la spital chiar dacă sunt simptomatici, de obicei nici nu se autoizolează și atunci continuă să se plimbe liber și să răspândească boala. Al treilea factor care contribuie la această furtună perfectă care mă face să mă tem de un scenariu indian în România, este faptul că nu testăm timpuriu. (...)
Valul uriaș de infectări se va traduce într-un val de panică și de anarhie sanitară. Până la sfârșitul acestei luni numărul zilnic de cazuri va fi de peste 4.000, iar creșterea se va opri, în cel mai fericit scenariu, la 5.000 de cazuri undeva la mijlocul lunii octombrie. Dacă vom continua în acest ritm și nu se ia nicio măsură, și nu se va lua pentru că suntem paralizați de criza politică și la nivelul deciziilor sanitare, vom avea mai mult de 1.000 de oameni internați la ATI până la sfârșitul acestei luni.